Στην 45η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ  Αισχύλεια 2019 που αρχίζει την Κυριακή 25 Αυγούστου, περιλαμβάνει αυστηρά επιλεγμένες θεατρικές, μουσικές και  κινηματογραφικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπηθεί από το φιλότεχνο κοινό. Ενα πρόγραμμα στο οποίο φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές και άνθρωποι του τραγουδιού (Γιώργος Νταλάρας, Λίνα Νικολακοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά.) και παραστάσεις που προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την ερχόμενη Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας όπου η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου καλεί να «Πάμε κάπου…» σε μια βραδιά με βασική ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού. Συμμετέχουν οι Άγγελος Παπαδημητρίου και Σταύρος Σιόλας.

Στις 27 Αυγούστου σειρά έχει η θεατρική παράσταση «Αλαντίν», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη και στις 28 ο Παύλος Παυλίδης και οι B-movies, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο δυναμικό συναυλιακό πρόγραμμα. Η φιλοσοφίζουσα κολεκτίβα των Χαΐνηδων παίρνει την σκυτάλη στις 30 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος.

Στις 2 Σεπτεμβρίου τα Αισχύλεια συστήνουν στο κοινό το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί που έρχεται από την Εύβοια, στις 3 Σεπτεμβρίου η 5η Εποχή παρουσιάζει το αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και στις 4 Σεπτεμβρίου δύο τραγουδοποιοί με παράλληλες διαδρομές σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, προσγειώνονται δυναμικά στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου για να παρουσιάσουν την πολύ επιτυχημένη παράσταση τους  «Τι έχει μείνει απ’   τη φωτιά».

Με την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 9 του μηνός σειρά έχει η ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου και μουσική σύνθεση–ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στην πρώτη εμφάνισή της στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας έρχεται στις 11 Σεπτεμβρίου και στις 13 του ιδίου μηνός το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει τη μουσική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες-Η οπερέτα» (σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη).

Στις 15 Σεπτεμβρίου το λόγο έχουν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και στις 16 Σεπτεμβρίου τα Αισχύλεια φιλοξενούν το μουσικό αφιέρωμα στον στιχουργό και ποιητή Μάνο Ελευθερίου που παρουσιάζουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Ασπασία Στρατηγού.

Στις 18 Σεπτεμβρίου έρχεται η παράσταση “Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι” της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και στις 20 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Κουρτίδης παρουσιάζει τη «Γενοκτονία», μια παράσταση χορού – ύμνος σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Τζαζ ηχοχρώματα στις 23 Σεπτεμβρίου με το συγκρότημα AVLOS και μουσικές Περιπλανήσεις σε μια μουσική συναυλία συνοδευόμενη από video-art εγκατάσταση στις 24.

Η εφετινή αυλαία θα πέσει στις 28 Σεπτεμβρίου με τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας, που συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια θεατρικής διαδρομής με συστηματική δουλειά και θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό. Θα παρουσιάσει το «Ρωμέικο Πανόραμα», ένα θεατρικό οδοιπορικό που διατρέχει ανάγλυφα και γλαφυρά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας (σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου).

Τέλος το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  οι οποίες προβάλλονται από 26 Αυγούστου ως τις 17 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας με είσοδο 5 ευρώ. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, «The waiter» του Στιβ Κρικρή και  «Η Ευνοούμενη»  του Γιώργου Λάνθιμου.

———————————-

Περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές εισιτηρίου της κάθε παράστασης στην ιστοσελίδα aisxylia.gr