Για όσους αφιερώνουν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα στο έξυπνο κινητό τους, τα νέα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολιβάρ στην Κολομβία, η πολύωρη ημερήσια απασχόληση με το κινητό τηλέφωνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Ανησυχητικά αποτελέσματα

Τα νέα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το οποίο διεξήχθη από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουλίου στην πόλη Καρταχένα της Λατινικής Αμερικής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για τους νέους που δεν αποχωρίζονται το κινητό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μία ομάδα φοιτητών με στόχο να ανακαλύψει αν και κατά πόσο η ενασχόληση με το κινητό συνδέεται με την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν και κατέγραψαν τις συνήθειες 1.060 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολιβάρ, σε ένα διάστημα επτά μηνών. Από αυτούς, οι 700 ήταν γυναίκες και οι 360 άνδρες, ενώ στο σύνολό τους ήταν ηλικίας 19-20 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά: οι άνδρες που ασχολούνταν πάνω από πέντε ώρες την ημέρα με το κινητό τους, εμφάνιζαν κατά 36,1% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαροι σε σχέση με αυτούς που ασχολούνταν λιγότερο με το κινητό, και κατά 42,6% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι. Αντίστοιχα, γυναίκες που έκαναν πολύωρη χρήση του κινητού εμφάνιζαν αυξημένο κατά 63,9% κίνδυνο να είναι υπέρβαρες και κατά 57,4% να είναι παχύσαρκες.

Κλειδί ο τρόπος ζωής

Πού οφείλονται όμως αυτά τα ποσοστά; Σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής που συνοδεύει τα άτομα τα οποία κάνουν συχνή χρήση κινητού. Κι αυτό επειδή οι φοιτητές που ήταν προσηλωμένοι στην οθόνη για περισσότερες από πέντε ώρες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώσουν γλυκά, σνακ μικρής διατροφικής αξίας και ποτά με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ενώ παράλληλα δεν επιδίδονταν σε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιστημόνων, αυτοί οι παράγοντες αύξαναν κατά 43% τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές αντέστρεψαν το ερώτημα, διερευνώντας πόσοι από τους φοιτητές που ήταν υπέρβαροι ή εμφάνιζαν παχυσαρκία ασχολούνταν υπερβολικά με το κινητό τους. Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: 26% των υπέρβαρων και 4,6% των παχύσαρκων ατόμων ασχολούνταν πάνω από πέντε ώρες τη μέρα με αυτό.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μας επιτρέπουν να επισημάνουμε μία από τις βασικές αιτίες παχυσαρκίας» σημείωσε η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης Μίραρι Μαντίγια-Μορόν και συμπλήρωσε ότι «η πολύωρη ενασχόληση με το έξυπνο κινητό συνδέεται με καθιστική ζωή και συμβάλλει στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων καθώς και διαφόρων τύπων καρκίνου».

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να καταδείξει πως παρότι η τεχνολογία είναι ελκυστική για πολλούς λόγους, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο καθώς διαφορετικά «υπονομεύει» την υγεία του πληθυσμού.