Το φεστιβάλ των μεταναστών

Ο ΟΗΕ στηρίζει την ιδέα της μετανάστευσης ως πλούσια πηγή κινηματογραφικής αφήγησης

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προσκαλεί κινηματογραφιστές απ’ όλον τον κόσμο να συμμετέχουν στην τελευταία έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης. Το Φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 100 χώρες τον Δεκέμβριο, είναι το απόλυτο παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός με θέμα τη μετανάστευση, και το κάλεσμα του οργανισμού του ΟΗΕ για την υποβολή υποψηφιοτήτων περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και αφορά όλες τις κατηγορίες: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Οι κινηματογραφιστές ανέκαθεν θεωρούσαν τη μετανάστευση ως μια πλούσια πηγή αφήγησης. Το Φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία σε κινηματογραφιστές και θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να απολαύσουν ταινίες γύρω από τη μετανάστευση, που διασκεδάζουν και εκπαιδεύουν, καθώς οι ιστορίες μπορούν να είναι δραματικές, λυπητερές ή αστείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΜ εγκαινίασε το 2016 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέμα τη μετανάστευση με μόλις 30 υποβολές ταινιών. Πέρυσι οι υποβολές από ανεξάρτητους κινηματογραφιστές έφτασαν τις 784 σε 98 χώρες, καθιστώντας το Φεστιβάλ ένα παγκόσμιο φαινόμενο για τον χώρο. Το 2018 στον τελικό προκρίθηκαν 42 ταινίες, ενώ έγιναν 558 προβολές σε 104 χώρες σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο κοινό με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, εμπνευσμένους κινηματογραφιστές και λάτρεις των ταινιών. Η συζήτηση γύρω από τις ταινίες και τον χώρο μετά τις προβολές ενθαρρύνονται ενώ οι διοργανωτές σε κάθε συμμετέχουσα χώρα μπορούν να οργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις, βραβεία και πολλά άλλα.

Το κάλεσμα του ΔΟΜ για υποβολές είναι ανοιχτό έως την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση, η κάθε ταινία θα πρέπει να αναδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο τις προκλήσεις και τις διαφορετικές διαστάσεις της μετανάστευσης, όπως επίσης και τη συμβολή των μεταναστών στα νέα του περιβάλλοντα. Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό τόσο σε επαγγελματίες κινηματογραφιστές όσο και σε νέους στον χώρο.

Μια επιτροπή αποτελούμενη από διεθνείς επαγγελματίες θα καθορίσει την τελική επιλογή στις δύο κατηγορίες ακολούθως:

Ταινίες μεγάλου μήκους: Οι κινηματογραφιστές που ασχολούνται με όλα τα είδη ταινιών καλούνται να υποβάλουν έργα που συνδέονται με τα θέματα του Φεστιβάλ, με συνολικό χρόνο διάρκειας 41 λεπτών και άνω.

Ταινίες μικρού μήκους: Οι κινηματογραφιστές που ασχολούνται με όλα τα είδη ταινιών καλούνται να υποβάλουν έργα που συνδέονται με τα θέματα του Φεστιβάλ, με συνολικό χρόνο διάρκειας από 15 έως 40 λεπτά.

Θα ληφθούν υπόψη μόνο οι ταινίες που υποβάλλονται μέσω της επίσημης πλατφόρμας του Φεστιβάλ, FilmFreeway, ενώ οι ταινίες όλων των ειδών (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια κ.λπ.) είτε μεγάλου είτε μικρού μήκους, θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες, όρων και περιορισμών, στο τηλ.: +41 227 179 482 και στο Email: anero@iom.int

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk