Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά ανακάλυψαν ότι η καρδιά «κολυμπάει» ανάμεσα σε κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών της μετά από έμφραγμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε αφθονία στην κοιλότητα του περικαρδίου, έναν σάκο που περιβάλλει την καρδιά. Οπως σημειώνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunity», η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για καινούργιες θεραπείες ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Ανακαλύπτοντας τα κύτταρα

Τα κύτταρα που ανίχνευσαν οι ερευνητές στην κοιλότητα του περικαρδίου είχαν στην πραγματικότητα επισημανθεί και από άλλες ερευνητικές εργασίες. Τα κύτταρα GATA6+, που ονομάζονται έτσι επειδή εκφράζουν την πρωτεΐνη GATA6, είχαν ανιχνευθεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα, μία κοιλότητα που περιβάλλει τα σπλαχνικά όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και το έντερο. Μέσα σε αυτή την κοιλότητα, οι ερευνητές είχαν επισημάνει την παρουσία κυττάρων GATA6+, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των μακροφάγων. Τα κύτταρα αυτά μεταξύ άλλων αναλαμβάνουν να απομακρύνουν νεκρά κύτταρα από έναν τραυματισμένο ιστό και συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της διαδικασίας για την αντικατάσταση αυτών των νεκρών κυττάρων. Συνήθως τα μακροφάγα καταφθάνουν στους ιστούς ενός οργάνου μέσω της αιματικής ροής. Ωστόσο, η παρουσία των μακροφάγων GATA6+ στην κοιλότητα που περιβάλλει τα σπλάχνα οδήγησε τους ερευνητές να τα χαρακτηρίσουν ως κύτταρα άμεσης επέμβασης που συμβάλλουν στην εκκίνηση της διαδικασίας επιδιόρθωσης του ιστού ενός οργάνου αμέσως μετά τον τραυματισμό του.

Εύλογα λοιπόν η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι προσπάθησε να ανιχνεύσει τα κύτταρα αυτά στην κοιλότητα του περικαρδίου, έναν αντίστοιχο σάκο που περιβάλλει μόνο την καρδιά. Πράγματι, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το υγρό που περιέχει ο σάκος αυτός είναι πλούσιο σε κύτταρα GATA6+.

Κύτταρα επιδιόρθωσης ιστών

Η παρουσία των συγκεκριμένων κυττάρων στην κοιλότητα του περικαρδίου αποδείχθηκε σημαντική στην αποτροπή εμφάνισης ίνωσης μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Η ίνωση προκύπτει από την αντικατάσταση ενός τραυματισμένου ιστού από έναν άλλο δύσκαμπτο ιστό που εμποδίζει τη σωστή σύσπαση της καρδιάς. Σε πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές, βρήκαν πως η παρουσία κυττάρων GATA6+ στην κοιλότητα του περικαρδίου ποντικιών πράγματι επιβράδυνε την εμφάνιση ίνωσης στους τραυματισμένους ιστούς της καρδιάς έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αντίθετα, απουσία αυτών των κυττάρων η εμφάνιση ίνωσης στους ιστούς επιταχύνθηκε. Οπως σημείωσε ο καθηγητής Πολ Φέντακ σε σχετικές δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, «η ανακάλυψη ενός νέου τύπου κυττάρων που μπορούν να συμβάλουν στη θεραπεία τραυματισμένου ιστού της καρδιάς ανοίγει τον δρόμο για καινούργιες θεραπείες και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις. Πάντα γνωρίζαμε πως η καρδιά περιβάλλεται από έναν σάκο γεμάτο υγρό. Ωστόσο, τώρα ξέρουμε πως το υγρό αυτό είναι γεμάτο με θεραπευτικά κύτταρα».

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τις έρευνές τους σε ανθρώπους με σκοπό την ανάπτυξη θεραπειών με βάση τα πολύτιμα θεραπευτικά κύτταρα της καρδιάς.