Η νέα Mercedes-Benz CLA Coupé δεν είναι απλώς το πιο συναρπαστικό αυτοκίνητο της κατηγορίας της, αλλά διαθέτει και υψηλή νοημοσύνη: από το εσωτερικό σύστημα υποβοήθησης MBUX, που αναγνωρίζει χειρονομίες ως εντολές χειρισμού και συνεισφέρει νοημοσύνη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, μέχρι την επαυξημένη πραγματικότητα για πλοήγηση, την κατανόηση φωνητικών εντολών και το ENERGIZING COACH, που παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για ευεξία, η νέα CLA προσφέρει πολυάριθμες έξυπνες λύσεις. Υπάρχουν επίσης ευφυείς λεπτομέρειες όσον αφορά στην αεροδυναμική και στις λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης Intelligent Drive. Η σχεδίαση υπογραμμίζει τον coupé χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με τη δυναμική σιλουέτα που του έχει δώσει συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία, όπως το καπό του κινητήρα με power dome ή τη χαμηλότερα τοποθετημένη πίσω πινακίδα κυκλοφορίας.  Έτσι, απολαμβάνει επάξια το κύρος που της έχει προσφέρει η προκάτοχός της ως «ίνδαλμα» σχεδίασης.

Η νέα γενιά των compact cars συμβάλλει καίρια στην αλλαγή της εικόνας και την ανανέωση της μάρκας Mercedes-Benz. Η CLA παίζει σημαντικό ρόλο ιδίως στην απόκτηση και στη διατήρηση νέων πελατών. Το 2017, ένας στους δύο πελάτες στην Ευρώπη είχε οδηγήσει προηγουμένως αυτοκίνητο άλλης μάρκας. Άνω του 75% των Ευρωπαίων πελατών που οδηγούσαν προηγουμένως CLA coupé ή Shooting Brake επέλεξαν και πάλι τη Mercedes-Benz για το επόμενο αυτοκίνητό τους. Τα περίπου 750.000 αυτοκίνητα της πρώτης γενιάς CLA Coupé και CLA Shooting Brake συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της Mercedes-Benz.

Τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού: Μεγάλη ποικιλία και ένα αποκλειστικό ειδικό μοντέλο

 Η εξατομίκευση της CLA Coupé ξεκινάει με τη γραμμή Style. Περισσότερο επίπεδο εξοπλισμού διαθέτει η γραμμή εξοπλισμού Progressive που περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, δερμάτινο σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών και αναπαυτικά καθίσματα με ρύθμιση βάθους και κλίσης της έδρας καθίσματος, καθώς και ένα πίσω ενιαίο κάθισμα με διαιρούμενη και αναδιπλούμενη πλάτη σε αναλογία 40:20:40. Εξωτερικά η γραμμή Progressive χαρακτηρίζεται από τις εμφανείς απολήξεις σωλήνα εξάτμισης και τη διακριτική λωρίδα χρωμίου στην μπροστινή και την πίσω ποδιά.

Αγωνιστική εμφάνιση μέσα και έξω προσφέρει η AMG Line με ζάντες αλουμινίου AMG 18 ιντσών, μπροστινή ποδιά AMG, πίσω ποδιά AMG και πλευρικά μαρσπιέ AMG, σπορ καθίσματα, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών επενδυμένο με δέρμα νάπα, διάκοσμο από ανοιχτόχρωμο βουρτσισμένο αλουμίνιο ή μικροΐνες DINAMICA σε μαύρο. Επιπλέον, η AMG Line περιλαμβάνει και τη χαμηλωμένη ανάρτηση άνεσης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου της χρόνου, η νέα CLA θα διατίθεται και ως Edition 1. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του, αυτό το ειδικό μοντέλο περιορισμένης έκδοσης έχει πολλές οπτικές λεπτομέρειες που υπογραμμίζουν τη μοναδικότητά του. Η έκδοση Edition 1 περιλαμβάνει προβολείς LED High Performance, ζάντες αλουμινίου AMG 19 ιντσών με πορτοκαλί στεφάνες, σπορ καθίσματα και το πακέτο Night με πολυάριθμα στοιχεία διάκοσμου σε πολύ γυαλιστερό μαύρο και, στην Edition 1, πορτοκαλί λεπτομέρειες.

Στο εσωτερικό, η Edition 1 διαθέτει εμφανείς διακοσμητικές ραφές σε πορτοκαλί στο ταμπλό οργάνων, στα σπορ καθίσματα, στα υποβραχιόνια, στη βάση των παραθύρων στις πόρτες και τα πατάκια. Ο βασικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό με 64 χρώματα. Ο αποκλειστικός χαρακτήρας του μοντέλου εντείνεται από τις πλακέτες με επιγραφή «Edition 1». Η Edition 1 διατίθεται στα χρώματα βαφής polar white, night black, cosmos black, mountain grey και designo mountain grey magno.

Σχεδίαση: Γνήσια συναρπαστική

Ο συνδυασμός της μακριάς, τεταμένης γραμμής πάνω από τα παράθυρα και των θυρών χωρίς πλαίσια δίνει στη CLA Coupé τον ασυναγώνιστο σπορ και κομψό χαρακτήρα της. Από μπροστά, αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το μπροστινό τμήμα με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός, σαν ρύγχος καρχαρία, και το μακρύ, μυώδες καπό κινητήρα με powerdome.

Οι επίπεδοι προβολείς μαζί με το κεκλιμένο προς τα εμπρός καπό και τη μάσκα ψυγείου diamond με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι διαμορφώνουν την σπορτίφ φυσιογνωμία του αυτοκινήτου. Τα στενά πίσω φώτα δύο τμημάτων και η πινακίδα κυκλοφορίας που ενσωματώνεται στον πίσω προφυλακτήρα κάνουν το πίσω τμήμα της CLA να δείχνει εξαιρετικά φαρδύ.

Με το μετατοπισμένο πίσω μέρος της καμπίνας (greenhouse), το σπορ πίσω τμήμα τύπου GT αποκτά έναν ισορροπημένα κομψό και σπορ χαρακτήρα. Χάρη στις σπορ καμπύλες, το δεξιοτεχνικά διαμορφωμένο προφίλ δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτοσκιάσεων.

Η κατάργηση της επάνω ακμής στις πλευρές της επιτρέπει να αναδειχθεί η μυώδης και αθλητική γραμμή των ώμων, που εκτείνεται από τον μπροστινό θόλο τροχού μέχρι το γλυπτό πίσω τμήμα. Οι τροχοί με τους διευρυμένους θόλους τους είναι τοποθετημένοι έτσι, ώστε να μην προεξέχουν από το αμάξωμα, και με το φαρδύ τους μετατρόχιο συνοψίζουν τον δυναμισμό και τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Αεροδυναμική: Έξυπνα σχεδιασμένες λύσεις

Πριν την έναρξη της σειράς παραγωγής, η αεροδυναμική της νέας CLA πέρασε από μία φάση βελτιώσεων σε υπολογιστή πολύ μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με την προκάτοχό της. Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μετρήσεις στην αεροδυναμική σήραγγα. Η βελτίωση κατέστη εφικτή χάρη στην αποτελεσματική αξιοποίηση εργαλείων προσομοίωσης της ροής αέρα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Τα πλεονεκτήματα των προσομοιώσεων ροής αέρα συνίστανται, μεταξύ άλλων, σε απλές αλλαγές των αναλογιών του οχήματος και στην αξιολόγηση της επίδρασης κάθε τροποποίησης στη ροή αέρα χωρίς να χρειάζονται αλλαγές στο αληθινό μοντέλο. Το αποτέλεσμα θέτει νέα πρότυπα: η τιμή Cd είναι 0,23.

Εσωτερική σχεδίαση: Eυφυής τεχνολογία σε θαυμάσιο περιβάλλον

Όπως και στην A-Class, η μοναδική εσωτερική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται κυρίως από την πρωτοποριακή σχεδίαση του ταμπλό, όπου οι σχεδιαστές κατήργησαν εντελώς το σκίαστρο πάνω από το κόκπιτ. Έτσι, το κυρίως τμήμα του ταμπλό σε σχήμα φτερού εκτείνεται αδιάκοπα από τη μία μπροστινή πόρτα μέχρι την άλλη. Η ευρεία οθόνη (widescreen) στέκεται εντελώς ελεύθερη.

Το κάτω τμήμα διαχωρίζεται οπτικά από το υπόλοιπο ταμπλό με ένα «αυλάκι» και μοιάζει σαν να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό οργάνων. Ο προαιρετικός ατμοσφαιρικός φωτισμός εντείνει το αποτέλεσμα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα σπορτίφ στόμια αεραγωγών που θυμίζουν τουρμπίνα.

Εσωτερικό σύστημα υποβοήθησης MBUX: Μία ακόμη πιο υπέροχη εμπειρία

 Αναγνωρίζοντας κινήσεις και χειρονομίες, το εσωτερικό σύστημα υποβοήθησης MBUX προσφέρει περισσότερη νοημοσύνη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία, το MBUX υποστηρίζει τώρα τους επιβάτες καθιστώντας το χειρισμό διαφόρων λειτουργιών άνεσης ευκολότερο και πιο διαισθητικό. Η Mercedes-Benz αναβαθμίζει το σύστημα φωνητικού ελέγχου «Hey Mercedes» στο επόμενο επίπεδο, καθώς αναγνωρίζει πλέον ερωτήσεις σχετικά με ολοένα και περισσότερα θέματα.

Εσωτερικός χώρος: Περισσότερη άνεση και σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING

Τα καθίσματα πολλαπλού περιγράμματος με λειτουργία μασάζ και κλιματισμό προσφέρονται για πρώτη φορά στη CLA ως προαιρετικός εξοπλισμός. Το σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING συνδέει διάφορα συστήματα ανέσεων του οχήματος. Οι έξυπνες υποδείξεις του Energizing COACH αποτελούν ένα εντελώς νέο στοιχείο. Η λειτουργία του βασίζεται σε έναν έξυπνο αλγόριθμο και προτείνει κάποιο από τα προγράμματα ENERGIZING ανάλογα με την κατάσταση και το άτομο. Εάν είναι συνδεδεμένο το vivoactive 3 smartwatch της Mercedes-Benz ή άλλη συμβατή “φορετή συσκευή” (wearable) της Garmin, τα προσωπικά στοιχεία όπως επίπεδο άγχους ή ποιότητα ύπνου βελτιώνουν την ακρίβεια των υποδείξεων.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης: Καθαροί, αποδοτικοί και πανίσχυροι τετρακύλινδροι κινητήρες

Η νέα CLA εξοπλίζεται με τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα, οι οποίοι εξελίχθηκαν πλήρως για το λανσάρισμα του νέου compact μοντέλου. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερη ισχύ, υψηλότερη αποδοτικότητα και βελτιωμένες εκπομπές.

Όπως στην A-Class και την B-Class, ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας (OM 654q) της CLA 200 d/CLA 220 με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 8G DCT (μικτή κατανάλωση καυσίμου 4,4-4,1 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 117-109 g/km) πληροί το πρότυπο Euro 6d2, το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό για τα νέα μοντέλα από την 1.1.2020.Με απόλυτη συνέπεια προς τον σπορ χαρακτήρα του, το coupé θα είναι διαθέσιμο ως CLA 180 (100 kW/ 136 hp, 200 Nm) με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (μικτή κατανάλωση καυσίμου 5.7-5.5 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 130-125 g/km)3 και ως CLA 180 d (85 kW/116 hp, 260 Nm) με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (μικτή κατανάλωση καυσίμου 4,3-4,0 l/100 km, μικτές εκπομπές CO2 112-105 g/km)3.