Το διπλό δίλημμα του Τσίπρα

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής καθώς και τη μετάλλαξη του κόμματος

Το διπλό δίλημμα του Τσίπρα

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το ύφος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής καθώς και τη μετάλλαξη του κόμματος

«Στο τέλος της ημέρας όλα τα πιόνια από το σκάκι μπαίνουν στο ίδιο κουτί» σύμφωνα με μια ιταλική παροιμία. Από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου και μετά, όλα τα στελέχη του κόμματος, από την κορυφή έως τη βάση, είναι στο ίδιο κουτί, αυτό της αντιπολίτευσης. Μπορεί η δυναμική και το εκτόπισμα να είναι διαφορετικό για πολλούς, αλλά το τέλος της κυβερνητικής θητείας τους έθεσε εκτός της κεντρικής πολιτικής σκακιέρας και ουσιαστικά στο… κουτί κατά την ιταλική παροιμία.

Και μένει να φανεί πότε θα αρχίσουν οι γερές παρτίδες πολιτικού σκακιού μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μέχρι να γίνει αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τη χρυσή τομή για το ύφος, τα χαρακτηριστικά και την ένταση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η κεντρική κατεύθυνση που έχει αποφασίσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί έχοντας ως πυρήνα την υπεράσπιση της κυβερνητικής του θητείας. Αρα, θα υπάρχει προγραμματική αντιπολίτευση σε επίπεδο Βουλής και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα επιλέξει τη γραμμή της άγονης μετωπικής σύγκρουσης ή θα αποφασιστεί ένα μεικτό σύστημα.

Πάντως από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί το κεκτημένο της κυβερνητικής του θητείας και την ίδια στιγμή, όπως έδειξε και η στάση του για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον οποίο και ψήφισε, δεν θα διστάσει να ψηφίσει όσα θετικά μέτρα προκριθούν από την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανοικτός, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, να συνδράμει και να στηρίξει μια ουσιαστική προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

– Πώς αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του κόμματος;

– Πώς θα κινηθούν τα κεντρικά στελέχη;

– Ποια είναι η νέα ηγετική ομάδα της επόμενης περιόδου;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου

Το διπλό δίλημμα του Τσίπρα

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr