Με το καλημέρα φαίνεται να ξεκινά η έντονη κόντρα Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να δίνουν την πρώτη «μάχη» ανεβάζοντας τους τόνους από την πρώτη μέρα κιόλας της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη τετραετία θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σήμερα, Σάββατο, στις 19:00 το απόγευμα, μία ώρα αργότερα από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εναρκτήρια ομιλία του αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας.

Ειδικά για την οικονομία και την ενίσχυση της ανάπτυξης, θέματα που προεκλογικά η ΝΔ ανέβασε ψηλά, οι πολίτες περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διευκρινίσεις σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε και πότε αυτές τελικά θα εφαρμοστούν.

Επιπλέον αναμένουν να ακούσουν το συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, εξελίξεις που θα επιτρέψουν σύμφωνα με τη ΝΔ και την επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πιθανώς σήμερα η πρώτη μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα

Εάν και παραδοσιακά την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς μιλά μόνο ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να θέλει να σπάσει την παράδοση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συζήτηση και να δοθεί η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει κύκλος ομιλιών των έξι εισηγητών και στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο οι πρόεδροι των ΚΟ της μειοψηφίας.

Πηγές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο κ Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε παρέμβαση, εγκαινιάζοντας την σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής των προθέσεων του ήδη από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ με σκληρές ανακοινώσεις για τις επιλογές προσώπων, για τις πρώτες κινήσεις υπουργών (πχ η κατάργηση της παροχής ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες από τον Γιάννη Βρούτση), για τις επιλογές κατάργησης του ΣΔΟΕ και υποβάθμισης του ΣΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.