Εντείνεται το πολεμικό κλίμα στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι μεγάλα καθώς από τα Στενά περνάει το 1/5 του πετρελαίου παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια, οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύονται στα ύψη.

Η Ουάσιγκτον έχει τεράστια συμφέροντα στην περιοχή και δεν πρόκειται να αφήσει τον ρόλο του αφεντικού των Στενών του Ορμούζ στην Τεχεράνη.

Κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για επίθεση, όμως ανακάλεσε τη διαταγή.

Ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης είναι τόσο μεγάλος που οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν στα αεροπλάνα τους να πετούν πάνω από την θαλάσσια περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

Από την πλευρά του το Ιράν διαθέτει στην περιοχή περίπου 200 σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης που περιπολούν ανοιχτά από τις ακτές του. Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί την στρατηγική θέση της στα Στενά του Ορμούζ σαν μοχλό πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικαλέστηκε τον εναέριο χώρο της όταν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Χασάν Ροχανί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν πόλεμο όμως το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χώρες προετοιμάζονται για σύρραξη.

Πηγή: onetv.gr