Στις 23.21 μ.μ. της 28ης Φεβρουαρίου 1986 ένας ψηλός γεροδεμένος άνδρας με σκούρο παλτό πλησιάζει ένα ζεύγος μεσηλίκων που περπατά στην οδό Σβεαβέγκεν στο κέντρο της Στοκχόλμης έχοντας μόλις βγει από τον κινηματογράφο «Grand».

Αγγίζει τον άνδρα στον ώμο και στη συνέχεια τραβάει ένα όπλο και τον πυροβολεί στην πλάτη. Μια δεύτερη σφαίρα τραυματίζει τη γυναίκα επίσης στην πλάτη.

Αφού στέκεται για μερικά δευτερόλεπτα πάνω από το θύμα προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται χαριστική βολή, ο δράστης απομακρύνεται ήρεμα προς την οδό Τουνελγκάταν και εξαφανίζεται προσπερνώντας διάφορους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το βράδυ της Παρασκευής για την έξοδό τους και αργότερα θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να δώσουν μια ακριβή περιγραφή του. O Ούλοφ Πάλμε, ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει μόλις δολοφονηθεί.

Για τη Σουηδία θα αποβεί γεγονός κατακλυσμικό, απαρχή αμφισβήτησης της ταυτότητας της σκανδιναβικής κοινωνίας και τομή αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Μάρκος Καρασαρίνης γράφει για τον ανεξιχνίαστο φόνο που εδώ και 33 χρόνια φέρνει τη Σουηδία αντιμέτωπη με έναν εαυτό της τον οποίο επιμένει να ξεχνά.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»