Μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον κινηματογραφικό χώρο συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά στο κτίριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην οδό Τοσίτσα. Με δεδομένο ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτή ήταν η… πρώτη φορά που υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Σωματείο της Εταιρείας (λίγα λεπτά απόσταση από το υπουργείο Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας), εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί άραγε να το θυμήθηκε τώρα. Την απάντηση στο ερώτημα την αφήνουμε σε εσάς.

Αφού η κυρία Ζορμπά ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του κτιρίου για το οποίο δεν είχε ιδέα (στην ανακαινισμένη αίθουσα προβολής, στο αρχείο όπου πραγματοποιείται η ψηφιοποίηση σπάνιου αρχειακού υλικού με την επιμέλεια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και αλλού) και αφού ενημερώθηκε τόσο για τη γενική όσο και για την επιμέρους λειτουργία και συντήρηση χώρων, ξεκίνησε ανοιχτή συζήτηση με το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, όπου σύμφωνα με την Εταιρεία «συμμετείχε θετικά με απόψεις και ιδέες στα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας προς συζήτηση». Η θετική συμμετοχή στις ιδέες και στις απόψεις βέβαια δεν σημαίνει απολύτως τίποτε αν δεν υπάρξει πράξη.

Εν πάση περιπτώσει ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν:

•Η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του τρέχοντος Κινηματογραφικού Νόμου (3905/2010) με έναν σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο για μια ελληνική κινηματογραφία χωρίς αποκλεισμούς, σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη και στήριξη των νέων δημιουργών.

•Το ζήτημα της έγκρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, για χρηματοδοτήσεις ταινιών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με εγκρίσεις που ξεκινούν μέσα στον τρέχοντα Ιούνιο.

•Η εκκρεμότητα συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις Κρατικές Σκηνές και τα ΔΗΠΕΘΕ.

•Η διατήρηση του ιστορικού κτιρίου της ΕΕΣ μέσα από τις δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

•Το HUB νέων δημιουργών στο κτίριο της Εταιρείας (να και κάτι που αφορά άμεσα νέους δημιουργούς!).

Την υπουργό υποδέχθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου: ο πρόεδρος Χάρης Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας Τώνης Λυκουρέσης, ο αντιπρόεδρος Νίκος Σέκερης, οι γενικοί γραμματείς θεάτρου Γιάννης Μόρτζος και Λεωνίδας Βαρδαρός, η έφορος Λένα Βουδούρη, η ταμίας Βίκυ Πεζίρη και το μέλος του ΔΣ Σταμάτης Τσαρουχάς. Φυσικά, παρόντα στην συνάντηση ήταν τα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: ο πρόεδρος Βασίλης Βαφέας, ο αντιπρόεδρος Νίνος-Φενέκ Μικελίδης, το μέλους του ΔΣ Παναγιώτης Σασλίδης και ο διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ Πάνος Θωμαΐδης. Δεν ξέρουμε αν ο ελληνικός κινηματογράφος θα βγει κερδισμένος από αυτή τη συνάντηση (πολύ αμφιβάλλουμε), πάντως η κυρία Ζορμπά βγήκε: της προσφέρθηκε μια εικαστική, σπάνια αφίσα του 1956 από τη ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ελλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν…