Η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του άμεσου μέλλοντος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιουνίου παρούσης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία αρκέστηκε να κάνει αυτό που κάνει πάντα και ξέρει να κάνει καλά: ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν δουλέψει στην Ταινιοθήκη με την πολύτιμη οικονομική βοήθεια του ΥΠΠΟ και του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Οι δράσεις της Ταινιοθήκης σε ότι αφορά τις προβολές που θα γίνουν στις αίθουσές της είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Η κυρία Μαρία Κομνηνού,  Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης έδωσε έμφαση στο αφιέρωμα Κινηματογράφος και Πόλη – Εποχή του Βωβού που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη (το ένα θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο). Εξάλλου το μικρό απόσπασμα από την κλασική βωβή ταινία «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» που παρουσιάστηκε, υπήρξε highlight της παρουσίασης γιατί έδωσε στον ελάχιστο κόσμο που παρακολούθησε την παρουσίαση στην Αίθουσας Α της Ταινιοθήκης μια εικόνα του αθηναϊκού αστικού τοπίου των αρχών του 20ού αιώνα. Επίσης, ο Μηνάς Αλεξιάδης μίλησε για την μουσική επένδυση που συνέθεσε ως συνοδεία των βωβών εικόνων.

Αναφέρθηκαν επίσης αρκετά στοιχεία για το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (20-30 Νοεμβρίου 2019), που εφέτος δείχνει πιο πλούσιο από ποτέ. Δύο αφιερώματα κινούν αμέσως το ενδιαφέρον: στον σπουδαίο πορτογάλο σκηνοθέτη Μανουέλ Ολιβέϊρα και στην πρωτοποριακή, τολμηρή γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ. Δεν θα είναι τα μόνα. Το αφιέρωμα με τίτλο «Σεξουαλική απελευθέρωση και οπτικές επαναστάσεις» μιλά από μόνο του, ενώ η Ταινιοθήκη προσπαθεί να «κλείσει» την άφιξη του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο με αφορμή την παρουσίαση κάποιων ταινιών του. Από ελληνικής πλευράς ένα αφιέρωμα στο έργο της σκηνοθέτριας Εύας Στεφανή περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ στις εκπλήξεις αναμένεται να είναι το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «Hitchcock/Truffaut» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά συνεντεύξεων του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον Φρανσουά Τριφό. Επίσης θα προβληθούν από 7 ταινίες του κάθε σκηνοθέτη σε μια μεταξύ τους «συνομιλία».

 Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την αποκατάσταση της ταινίας «Απάχηδες των Αθηνών», αντίγραφο της οποίας βρέθηκε στην Γαλλική Ταινιοθήκη.

Τέλος, όπως ειπώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και Αντιπρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κυρία Αφροδίτη  Λίτη, ολοκληρώθηκε η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το περίφημο Μουσείο Κινηματογράφου, ένα όραμα της Αγλαϊας Μητροπούλου.

Η κυρία Λίτη ανέλυσε εξαντλητικά το σκεπτικό αξιοποίησης του χώρου όπου θα γίνει το Μουσείο (μίλησε ακόμα και για τις μεταλλικές βάσεις και τις βιτρίνες που θα κλείνουν με ανοξείδωτους μεντεσέδες) αλλά άφησε αναπάντητη την μοναδική (και ουσιαστική) ερώτηση που της τέθηκε: πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου; Κανείς δεν ήξερε να πει με ακρίβεια (ένα «μέσα στο 2019» ήταν το μόνον ακούστηκε) ενώ η κυρία Ζορμπά, φυσικά, δεν είχε τίποτε να προσθέσει επί του θέματος.