Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου ψηφίστηκε και βραβεύτηκε ως το κορυφαίο έργο της χώρας στη διάρκεια του 2018. Η βράβευση έγινε στη διάρκεια του 3ου συνεδρίου Μεταφορών και Υποδομών παρουσία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και εκπροσώπων της Κοινότητας. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου το βραβείο παρέλαβε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στο συνολικό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο μια περιοχή όπου οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες και σήμερα κατάφερε να βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Άλλωστε πέρα από τη μονάδα ΑΣΑ στα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν μικρές και μεγάλες χωματερές, λειτούργησαν οι ΧΥΤΑ και μπήκαν τα θεμέλια για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τα πράσινα σημεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Καλογιάννη, η Περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε να αποκαταστήσει 50 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων κι έτσι η Ήπειρος είναι η μοναδική περιοχή στην οποία δεν έχει επιβληθεί το παραμικρό πρόστιμο.

Παραδίδονται εντός του καλοκαιριού προς χρήση εννέα σταθμοί μεταφόρτωσης ενώ χρηματοδοτούνται τρεις μονάδες κομποστοποίησης.

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 12 πράσινα σημεία και έχουν παραδοθεί οι μελέτες τους, έτοιμες προς δημοπράτηση στους δήμους.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ, ενός έργου για το οποίο ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, όπως είπε η κ. Καλογιάννη.

«Παρουσιάστηκαν απρόβλεπτα προβλήματα πολλά και ποικίλα. Η νομοθεσία τροποποιήθηκε αλλεπάλληλα, οι κανονισμοί εμπλουτίστηκαν με νέα όρια και προδιαγραφές, η κεντρική πολιτική εξουσία δεν είχε αποκρυσταλλωμένη θέση και αμφιταλαντεύτηκε μέχρι να πειστεί για το σκόπιμο και το ωφέλιμο της επιλογής μας αυτής.

Η αξία, όμως, της εντατικής και έντιμης εργασίας μας, το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για την επίλυση του κρίσιμου αυτού θέματος, αλλά και η ανάδειξη της αδιάλειπτης επικοινωνίας, της ειλικρίνειας, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού με όλους τους συνεργάτες, ήταν οι συνιστώσες της επιτυχίας», κατέληξε.