Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ορέγονται την Αμμόχωστο, την πιο τουριστική ίσως πόλη της Κύπρου που έγινε πόλη φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Υποτίθεται ότι ουδείς μπορεί να εισέλθει στην πόλη αυτή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Κανείς; Όχι βεβαίως. Τις προάλλες οι Τούρκοι εισβολείς (κυρίως στρατιωτικοί) ανακαίνισαν ξενοδοχεία, τοποθέτησαν ομπρέλες θαλάσσης και απολάμβαναν διακοπές , χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς.

Και όμως η Αμμόχωστος (και η Πόλη των Βαρωσίων) πολλές φορές έπαιξε ως διαπραγματευτικό χαρτί στις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Αλλά ποτέ στα 45 χρόνια που διατηρείται η τουρκική κατοχή απελευθερώθηκε. Δεν είναι μόνον βλέπετε οι χρυσές παραλίες της, ήταν και ο ποιοτικός τουρισμός που συγκέντρωνε, καθώς και τα θαυμάσια ζουμερά πορτοκάλια της.

Η πόλη εγκαταλείφθηκε τον Αύγουστο του 1974 (κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής του Αττίλα). Οταν λένε εγκαταλείφθηκε, εννοούμε ότι εγκαταλείφθηκε όπως- όπως. Υπάρχουν ακόμα αυτοκίνητα στους δρόμους, άταφοι νεκροί από τους βάρβαρους τουρκικούς βομβαρδισμούς, σπίτια γεμάτα έπιπλα.

Τελευταίως συνέβη τα εξής εκπληκτικό περιστατικό που δείχνει το πάθος και την εμμονή των ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν την πόλη- φάντασμα. Επρόκειτο να επισκεφθεί την Αμμόχωστο μια ομάδα ευρωβουλευτών και τότε συνέβη το παρακάτω:

Η γραφική παρουσία περίπου 25 Τούρκων υπερεθνικιστών των Γκρίζων Λύκων στην παραλία της Αμμοχώστου δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει τους Αμμοχωστιανούς από το να εκφράσουν την επιθυμία τους για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη. Μάλιστα η υπόσχεση για επιστροφή στην Αμμόχωστο διατυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από δύο Βαρωσιώτισσες στους ίδιους τους επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας που βρέθηκε από το πρωί στην παραλία «Γλώσσα».

Το περιστατικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» για το οποίο γίνεται λόγος έχει ως πρωταγωνίστριες δύο Ελληνοκύπριες από την Αγία Ζώνη οι οποίες ζήτησαν εξηγήσεις από μέλη του εθνικιστικού κόμματος την ώρα που αυτά «στόλιζαν» προκλητικά τις ομπρέλες της παραλίας με σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του κόμματος ΜDP (Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας).

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι η παραλία είναι υπό Τουρκικό καθεστώς και έτσι είχαν κάθε δικαίωμα να την σημαιοστολίσουν.

Οι δύο νεαρές Ελληνοκύπριες αντέδρασαν και εξήγησαν στους δύο ότι το Βαρώσι είναι η πόλη που γεννήθηκαν και ο καιρός της επιστροφής πλησιάζει. Οι δύο Γκρίζοι Λύκοι (που ήταν οπλισμένοι) δεν απάντησαν αλλά εμφανώς εκνευρισμένοι συνέχισαν την τοποθέτηση συμβόλων των Γκρίζων Λύκων στις ομπρέλες τις παραλίες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε όταν η μία Βαρτωσιώτισσα με εμφανή δόση ειρωνείας πρότεινε στον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων να τον βοηθήσει με τον σημαιοστολισμό για τον προστατεύσει από την υπερκόπωση.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των Γκρίζων Λύκων βρέθηκε στην παραλία της Αμμοχώστου από το πρωί και παρέμεινε εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης των Ευρωβουλευτών Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα η προκλητική συμπεριφορά των γκρίζων λύκων κλιμακώθηκε με την άφιξη των ευρωβουλευτών στην παραλία αφού η ομάδα των ακροδεξιών περικύκλωσε τους Ευρωβουλευτές σχηματίζοντας με το δεξί τους χέρι το σήμα του εθνικιστικού- φασιστικού κόμματος.