Τις τουρκικές κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο σχολίασε μέσα από την εκπομπή One Direct ο καθηγητής γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία έχουμε προεκλογική περίοδο. Αναφορικά με το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής κατέστησε σαφές πως «θα μπορούσαμε να περιμέναμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τούρκοι «δεν πάνε να βρουν κάτι στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλουν να καταδείξουν την παρουσία τους εκεί, καθώς και να τονίσουν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν υφίστανται». Αναφερθείς στην αποκάλυψη του One Channel για το γεύμα του Ευάγγελου Αποστολάκη σε ψαροταβέρνα του Σχοινία μόλις μια μέρα μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, διευκρίνισε πως «δεν ήταν τυχαία τα ψάρια».

Όπως εξήγησε, «αυτό μετά από ένα ΚΥΣΕΑ και αν δεχτούμε τα ρεπορτάζ που λένε ότι ο Αποστολάκης δεν το ήθελε, τότε ήταν σίγουρο ότι θα πήγαινε για ψάρια την επόμενη μέρα». Όσον αφορά την επόμενη ημέρα υπογράμμισε πως «δούμε τις επόμενες μέρες κατά πόσο έχει ουσία η συγκεκριμένη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε».

Επίσης, συνέστησε ετοιμότητα και ψυχραιμία στις ένοπλες δυνάμεις «ώστε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα κλιμακώσουμε. Να μην υπάρξουν σπασμωδικές κινήσεις, όμως να δείξουμε αποφασιστικότητα». Τέλος, αναφορικά με τις κυρώσεις κατέστησε σαφές πως «το μόνο που θα κάνει η ΕΕ είναι να προβεί σε οικονομικές κυρώσεις».

 

Πηγή: onetv.gr