Από το πρωί του Σαββάτου ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στην Πορτογαλία, με σκοπό να παρακολουθήσει τον τελικό του Nations League, αλλά και να συναναστραφεί με ανθρώπους και εταιρείες που συνηθίζει ο Ολυμπιακός.

Με τους παράγοντες των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη. Αλλά και με τον Ζόρζε Μέντες, τον Μίνο Ραϊόλα, τον Αλεσάντρο Λούτσι, τη SEG, την Base Soccer, τη Stellar, την Promoesport κ.α. Δηλαδή με την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ. Διότι εκεί βρίσκεται η ελίτ. Και εκεί βρίσκεται και ο Ολυμπιακός. Εκπροσωπούμενος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του, τον γιο του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, τη γενική διευθύντρια της ΠΑΕ, Λίνα Σουλούκου και το μέλος του ΔΣ Γιάννη Βρέντζο.

Το ποδόσφαιρο σε διεθνές επίπεδο -και όχι αυτό που εκλαμβάνουν ως ποδόσφαιρο οι διάφοροι εντός των τειχών επιτήδειοι βλαχοπρόεδροι, καιροσκόποι- είναι αυτό που αντιπροσωπεύει ο Ολυμπιακός. Η πρώτη (και μοναδική) ελληνική ομάδα με τέτοιου είδους διασυνδέσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η μοναδική ομάδα που έχει άμεσες και σοβαρές επαφές με την πραγματική αγορά.

Η μοναδική ομάδα που δούλεψε επί της ουσίας στο να αυξηθεί η αξία του Ελληνα παίκτη ή του παίκτη που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα που ο ποδοσφαιρικός περίγυρος της χώρας, είτε ψάχνει παίκτες με ψαροντούφεκο είτε με φραγκοδίφραγκα είτε από… εξωτικές και μη ελεγχόμενες σχετικά με τη νομιμότητα και το πραγματικό οικονομικό μέγεθος των κινήσεων αγοραπωλησίες.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, βρίσκεται -προεξάρχουσας της διοικητικής κεφαλής του- στην Πορτογαλία, όχι ως ένας ακόμη θεατής του μεγάλου τελικού του Nations League, άλλα ως πρωταγωνιστική παρουσία σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό «αλισβερίσι».

Επικοινωνιακό, οικονομικό, μεταγραφικό, οργανωτικό. Με σημαντικότατες προεκτάσεις. Ένα άτυπο «φόρουμ» των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παρουσία ιδιοκτητών και κουμανταδόρων των μεγαλύτερων ομάδων, όχι απλών στελεχών. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της ποδοσφαιρικής ελίτ στον πλανήτη. Και ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν.

Κόντρα στην ελληνική κατάντια των ελληνικών τελικών σε άδεια γήπεδα, όπου το κουμάντο (προσπαθούν να) κάνουν μια χούφτα απίθανοι, που κατέβηκαν από τα βουνά, τα λαγκάδια και τα χωριά τους, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του χορηγού τους, ο Ολυμπιακός έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο. Τον έχει χαράξει εδώ και χρόνια και δεν έχει καμία διάθεση να οπισθοχωρήσει. Αντιθέτως, ανοίγει την ψαλίδα από τους εγχώριους αντιπάλους της. Και ετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και επειδή το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται στις μεταγραφές, ναι, είναι γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του θα έχουν (και είχαν) συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των σημαντικότερων γραφείων μάνατζερ της Ευρώπης.

Και με τον Μέντες (αυτοπροσώπως) και με τους υπόλοιπους της ελίτ. Και αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να φέρει νεότερα από αύριο. Αλλά είναι αλήθεια ότι αυτές οι συναντήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι που αλλάζει τη στόχευση.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Εδώ και χρόνια. Ολο τον χρόνο. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα που δεν είναι νορμάλ να το πετυχαίνει μια ελληνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός το κατάφερε και με το παραπάνω. Ο Μαρινάκης το κατάφερε. Και επειδή αυτές οι σχέσεις πάντα εξελίσσονται και πάντα δημιουργούν νέες προοπτικές, νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες, για αυτό ο Ολυμπιακός μπορεί και φέρνει ελεύθερους στην Ελλάδα παίκτες του επιπέδου του Ποντένσε.