Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, λόγω των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση προώθηση μια σειράς ρυθμίσεων, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη λειτουργία της αγοράς.

Το ζήτημα έχει τεθεί επισήμως από τους φορείς της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση,  προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα.  Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια για νομοθετικό έργο έχουν στενέψει.

Οι ρυθμίσεις που επείγει να θεσμοθετηθούν αφορούν μεταξύ άλλων:

την παράταση της ημερομηνίας λήξης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης,

την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης για έτοιμα έργα στα οποία λόγω καθυστερήσεων του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες,

την έναρξη της συμμετοχής των παραγωγών ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό,

την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα και βιοαέριο και

τη διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας της ΡΑΕ μέσω της παράτασης των συμβάσεων ειδικών επιστημόνων που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο κατέθεσε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή και ρυθμίσεις για ενεργειακά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, η τύχη του νομοσχεδίου είναι ακόμη άγνωστη και θα κριθεί σήμερα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 π.μ.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες θεσμικές εκκρεμότητες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της ανάπτυξης σημαντικών έργων ΑΠΕ στη χώρα μας, τη συμμετοχή πολλών εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στην αγορά καθώς και για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ΡΑΕ, που είναι καθοριστικής σημασίας και για τον κλάδο της «πράσινης» ενέργειας.