Μεγαλύτερη επιβράδυνση, από αυτή που αναμενόταν, σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τo Μάιο του 2019 σε σχέση με 1,7% τον προηγούμενο μήνα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του κοντά στο στόχο 2%.

Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προβλέψεων, που έκαναν λόγο για επιβράδυνση στο 1,3%.

Σε ό,τι αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (3,8%, σε σύγκριση με 5,3% τον Απρίλιο), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και o καπνός (1,6%, σε σχέση με 1,5% τον Απρίλιο), οι υπηρεσίες (1,1% σε σχέση με 1,9% τον Απρίλιο) και τέλος, ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,3% σε σχέση με 0,2% τον Απρίλιο).

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΕΚΤ ότι ακόμη τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις μελλοντικές αποφάσεις της κεντρικής ευρωτράπεζας που δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%, παρότι από τον Μάρτιο του 2016 διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα, εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειών για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής θα βρεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την ΕΚΤ να έχει ήδη προαναγγείλει τρίτο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, από τον Σεπτέμβριο.