Αύξηση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 7% και ενοποιημένα έσοδα αυξημένα κατά 4% στα 172 εκατ. ευρώ παρουσίασε η AEGEAN κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ακολούθησε μάλιστα αντίστροφη τάση σε σχέση με τον κύκλο εργασιών από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, αν και το υψηλότερο κόστος καυσίμου και η κάμψη του μέσου ναύλου οδήγησαν, σύμφωνα με προσωρινά οικονομικά αποτελέσματα, σε καθαρές ζημιές μετά από φόρους 35,2 εκατ. ευρώ από 30,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Επίσης, η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5% ενώ η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 82,3% από 81,2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού αυξήθηκε κατά 4% σε 1,1 εκατ. επιβάτες, ενώ η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 1,4 εκατ. επιβάτες. Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διακίνησε πάνω από 2,5 εκατ. επιβάτες.

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος επιβράδυνσης της ανάπτυξης των οικονομιών διατηρήσαμε θετική τάση στην κίνηση και στις πληρότητες εξωτερικού και εσωτερικού, με παράλληλη όμως κάμψη στους μέσους ναύλους. Είμαστε μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το πιο αδύναμο τρίμηνο ιδιαίτερα στην Ελλάδα.Το καλοκαίρι του 2019 συνεχίζουμε την προσπάθεια για σταθερή, λελογισμένη ανάπτυξη, νέους προορισμούς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε εντατικά για την διαδικασία ένταξης των νέων Airbus A320neo στον στόλο μας το 2020. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, βασιζόμενοι στη μέχρι τώρα θετική πορεία των προ κρατήσεων» ανέφερε σχετικά ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή από το 2019 του λογιστικού προτύπου IFRS 16 επιβάλλει, μεταξύ άλλων, αποτίμηση ανά περίοδο του συνόλου των μελλοντικών υποχρεώσεων σε USD από μισθώσεις αεροσκαφών που επηρέασε λόγω ανατίμησης του USD κατά 5,2 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα του τρίμηνου. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 552,6 εκατ. ευρώ την 31.03.2019, μετά και την επιτυχή άντληση 200 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου αλλά και των θετικών ταμειακών ροών του πρώτου τρίμηνου.

Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/50/ΕΕ που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με τον Ν.4374 τον Απρίλιο του 2016, η AEGEAN ανακοινώνει βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο και εννεάμηνο του έτους και αναλυτικές εξαμηνιαίες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις.