«Δεν μπορούμε να περιορίζουμε τα παιδιά, πρέπει να τα αφήνουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Κι εμείς όταν ξεκινήσαμε, θέλαμε κάτι πολύ, θέλαμε να κάνουμε αυτό που τελικά κάναμε. Οταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, θα βρει τον τρόπο να το κάνει…». Περιτριγυρισμένη από έργα του συντρόφου της στη ζωή και στην τέχνη, του γλύπτη Γιώργη Λάππα (1950-2016), αλλά και από δικά της, η γνωστή γλύπτρια και καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αφροδίτη Λίτη  έδωσε «μαθήματα» γλυπτικής και ζωής τη Δευτέρα 6 Μαΐου στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής «Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες Οπτικές». Η έκθεση πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στους χώρους της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 16 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο ομάδες έργων του Γιώργου Λάππα: έργα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έργα της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του (αργότερα δίδαξε εκεί σε μία από τις πιο σημαντικές θητείες δασκάλων στην ιστορία της ΑΣΚΤ). Η πρώτη κατηγορία που ανήκει στο διάστημα 1979-1981 απαρτίζεται από έργα μικρών διαστάσεων που εστιάζουν  στη «φυσιογνωμία» κοντινών του ανθρώπων, φίλων ή μοντέλων της Σχολής. Στα μεταγενέστερα έργα (2010 – 2015), το μοντέλο είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Αυτοβιογραφικές γλυπτικές απεικονίσεις με θέματα που συναντώνται στο σύνολο του έργου του – επί παραδείγματι, ο ταξιδιώτης, ο ισορροπιστής. Ταυτόχρονα, στις γλυπτικές της εικόνες και εγκαταστάσεις, η Αφροδίτη Λίτη «ανατέμνει και αναπαράγει εικόνες από τη φύση, από τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο. Δέντρα, έντομα, φυτά, πουλιά, πεταλούδες, ακόμη και πρόσωπα αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον ώστε να αποδώσουν στη φύση ένα ενδότερο, σχεδόν μεταφυσικό νόημα» όπως αναφέρει η δρ Ιστορίας της Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη που έκανε την επιμέλεια της έκθεσης.

«Η συνύπαρξη του Γιώργη και εμού μέσω του γλυπτικού μας έργου σε έναν σχολικό χώρο μού προξενεί μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, διότι γυρίζοντας πίσω στον χρόνο επαναφέρω στη μνήμη μου ότι στον συγκεκριμένο χώρο εκφράστηκαν οι πρώτες μας ανησυχίες για την τέχνη και εκεί ξεκίνησε η διάπλαση της καλλιτεχνικής μας συνείδησης» αναφέρει η Αφροδίτη Λίτη στο εισαγωγικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης. Στα εγκαίνια η γλύπτρια μίλησε επίσης για την εκπαίδευση που, «όπως και η τέχνη, έχει και αυτή κάτι μυστηριακό». Αναφέρθηκε επίσης και στους δικούς τους δασκάλους, τους Παππά, Μόραλη, Μαυροείδη (ενδεικτικά), καθώς και για τη γνωριμία της με τον Λάππα και «όλα τα αόρατα νήματα» που τους κράτησαν τόσα χρόνια μαζί. Μοιράστηκε με το κοινό τη γνώμη της για τον ορισμό του ταλέντου και της καλής γλυπτικής, τις εμπειρίες της ως μουσειακής γλύπτριας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και τέλος αναφέρθηκε σε ζητήματα επικαιρότητας, όπως την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στην Αθήνα.

Ελληνογερμανική Αγωγή

«Γιώργος Λάππας – Αφροδίτη Λίτη: Παράλληλες οπτικές»

Διάρκεια έκθεσης: Ως Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 20.00

Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 14.00

Οδός Δημητρίου Παναγέα, 15351 Παλλήνη Αττικής

Τηλέφωνο: 210-8176700

www.ea.gr

www.citronne.gr