«Βαριέμαι τις ταινίες που δεν έχουν κάτι να πουν» δηλώνει ο σκηνοθέτης Στράτος Τζίτζης. «Οι εντυπωσιακές κατασκευές με αφήνουν αδιάφορο όταν διαβλέπω ότι πρόθεσή τους είναι μόνο να εντυπωσιάσουν. Προτιμώ αυτές που προσπαθούν να μεταδώσουν κάτι ουσιώδες για τον άνθρωπο, έστω κι αν πάσχουν κατασκευαστικά. Οι δικές μου ανήκουν μάλλον στις πάσχουσες και ανθρώπινες».  

Από την Πέμπτη 9 Μαΐου ως και την Κυριακή 12 του μηνός ο κινηματογράφος Στούντιο στην πλατεία Αμερικής οργανώνει αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη, προβάλλοντας τις πέντε ως σήμερα μεγάλου μήκους ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης της «Night out», που είναι η τελευταία του και δεν έχει προβληθεί στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος έχει ως εξής: «Σώσε με» (Πέμπτη 9/5,  20:30), «45 m2» (Παρασκευή 10/5, 20:30), «Η αγάπη είναι ελέφαντας» (Σαββάτο 11/5, 20.30), «Καύση» (Κυριακή 12/5, 21.00) και «Night out» που θα προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη ως την Κυριακή στις 22.00 και θα κάνει μια μεταμεσονύκτια προβολή το Σάββατο 11/5.

Η κομεντί «Η αγάπη είναι ελέφαντας» (2000), ντεμπούτο του Τζίτζη στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους, είναι ένα τρίπτυχο διαφορετικών ιστοριών με κοινό σημείο αναφοράς τον έρωτα: η πρώτη ιστορία εξελίσσεται στον ξέφρενο ρυθμό των clubs, η δεύτερη είναι ένα λαϊκό αίσθημα και η τρίτη μια απρόβλεπτη μεγαλοαστική ίντριγκα. Πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Συσσοβίτης, Δήμητρα Ματσούκα, Θοδωρής Αθερίδης, Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους κ.ά.

Το «Σώσε με» (2001), που παραμένει η καλύτερη δημιουργία του Τζίτζη, είναι το πορτρέτο της Αννας, μιας μοναχικής 30χρονης γραφίστριας, η οποία παρότι αντιμετωπίζει τη μία αναποδιά μετά την άλλη (απόλυση, χωρισμός, έξωση), δεν χάνει ποτέ το πάθος της για ζωή. Για την ερμηνεία της η Μαρία Zορμπά κέρδισε το βραβείο α’  γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2001.

Γυναίκα όμως είναι και το κεντρικό πρόσωπο των «45 m2» (2010), μια νεαρή πωλήτρια στο Κολωνάκι (Εφη Λογγίνου), η οποία αποφασίζει να πιάσει σπίτι μόνη για να βρει τον εαυτό της, μακριά από την υπερπροστατευτική φροντίδα της μητέρας της (Ράνια Οικονομίδου) και τις παρέες της από το Λύκειο, που πλέον της φαίνονται λίγες και χωρίς προοπτική. Η Λογγίνου, που συμπρωταγωνιστεί δίπλα στη Ράνια Οικονομίδου, απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Με την «Καύση» (2016) ο Τζίτζης δουλεύει και πάλι σε περιορισμένο χώρο (όπως στο «Σώσε με» και στα «45 τετραγωνικά») και με αυτόν τον τρόπο δίνει την ευκαιρία στους πέντε πρωταγωνιστές του (Νίκος Γεωργάκης, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Χρανιώτης, Ιωάννα Μαυρέα και Βασιλική Τρουφάκου) να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να κρατήσουν γερά τα 70 λεπτά διάρκειας της ταινίας ενώ βρίσκονται «φυλακισμένοι» μέσα στο σπίτι όπου η δράση σχεδόν εξ ολοκλήρου τοποθετείται.

Τα μεγάλης διάρκειας μονοπλάνα απαιτούν προσεκτικό παίξιμο από τους ηθοποιούς – λες και βρίσκονται στη σκηνή θεάτρου. Και τα καταφέρνουν καλά, ασχέτως αν υπηρετούν ένα σενάριο με ελλείψεις.

Οσο για το «Night out» (2018), που ο Τζίτζης γύρισε εξ ολοκλήρου στο Βερολίνο, εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας νύχτας και παρακολουθεί τις ιστορίες μερικών ανθρώπων που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Γυρισμένη σε «απαγορευμένα» μέρη, όπου δεν επιτρέπεται χρήση κάμερας ή κινητού (το Abstand όπου είχε γίνει κατάληψη αναρχικών και το θρυλικό κλαμπ Κιτ Κατ), η ταινία δείχνει την ιδιαίτερη πλευρά του νυχτερινού Βερολίνου, χωρίς να τη δραματοποιεί με σκοτεινές ιστορίες.

Ο Στ. Τζίτζης που γεννήθηκε στη Βέροια ήρθε στην Αθήνα για σπουδές Πολιτικής Οικονομίας αλλά εγκατέλειψε τα Οικονομικά για να γραφτεί στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ παράλληλα γύρισε τρεις μικρού μήκους ταινίες, εκ των οποίων η «Ενός λεπτού σιγή» κέρδισε το βραβείο στο αντι-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1991. Το 1995 κάνει για την ΕΡΤ την ταινία μεσαίου μήκους «Κεραίες» στο πρόγραμμα νέων σκηνοθετών και το 2000 μπαίνει στα βαθιά νερά του κινηματογράφου με το «Η αγάπη είναι ελέφαντας».

Μετά το «Σώσε με» μετακόμισε στο Βερολίνο όπου ασχολείται με τη συγγραφή θεωρητικών κειμένων. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2010 για το «45m2» και αποπειράται το ανέβασμα του πρώτου του θεατρικού με τίτλο «Καύση», που παρουσιάστηκε το 2012-2013 στο θέατρο «Olvio». Το 2016 το θεατρικό μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Το 2018 ολοκληρώνει την πρώτη ξενόγλωσση ταινία του στο Βερολίνο, «Night Out».