Μιλώντας για το «ανυπότακτο πνεύμα» της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) ο πρώην πρόεδρός της κ. Ανδρέας Τύρος, στο πολύ όμορφο εισαγωγικό σημείωμα που έγραψε για το ετήσιο αλμανάκ «Κινηματογράφος 2018» (κυκλοφόρησε προσφάτως), συγκρίνει τους κριτικούς κινηματογράφου με τους… ανυπότακτους Γαλάτες των περιπετειών του «Αστερίξ» που επιμένουν να αντιστέκονται απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Συγχρόνως, ο κ. Τύρος, ο οποίος ως πρόεδρος της ΠΕΚΚ την έχει υπηρετήσει επί 23 θητείες (στη θέση του προέδρου βρίσκεται πλέον ο κ. Βασίλης Κεχαγιάς), αναφέρεται στην ποικιλομορφία των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ενωση, στην υλοποίηση των ιδεών αλλά και στο «έμβλημα της συλλογικής δράσης» που οφείλει να είναι κάθε πρόταση και πρωτοβουλία.

Οπως σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του, το ετήσιο κινηματογραφικό αλμανάκ του οποίου το εξώφυλλο κοσμεί μια φωτογραφία της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε Εντα (ψηφίστηκε η καλύτερη της περυσινής χρονιάς από τα μέλη της ΠΕΚΚ) ακτινογραφεί εκτενώς και με ενδιαφέροντα κείμενα όλη την περασμένη κινηματογραφική χρονιά.

Ενώ στέκεται αρκετά στις εγχώριες δράσεις της ΠΕΚΚ προσφέρει συγχρόνως στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα όλων των πραγμάτων που σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο απασχόλησαν την Ελλάδα και τον κόσμο την περυσινή χρονιά. Θα βρούμε κείμενα για όλα τα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν το 2018 στη χώρα μας καθώς και αποτιμήσεις από μεγάλα ή και μικρά ακόμα φεστιβάλ του εξωτερικού. Για τους λάτρεις των αριθμών υπάρχει το Box Office, καθώς και κείμενο «Εισιτήρια 2018» του Δημήτρη Κολιοδήμου, ενώ το «In Memoriam», ο κατάλογος των ανθρώπων του σινεμά οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το 2018 έγινε υπό την επιμέλεια του Νίκου Τσαγγαράκη. Οπως πάντα, ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στο σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες μέσα στο 2018. Κριτικές που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και κινηματογραφικές ιστοσελίδες αναδημοσιεύονται αυτούσιες και έτσι ο αναγνώστης έχει μέσα σε 415 σελίδες ένα πλήρες αρχείο για το κινηματογραφικό 2018. Η τιμή του βιβλίου, που έγινε υπό την αρχισυνταξία των Ιωσήφ Πρωιμάκη και Νίκου Τσαγκαράκη και σε επιμέλεια κειμένων Δημήτρη Κολιοδήμου, είναι 14,80 ευρώ.