Χαμένη ψήφος η αποχή. Απόχη λόγω δικαιολογημένης απέχθειας ή απογοήτευσης. Χαμένη ευκαιρία να αψηφήσεις όσα εδώ μας έφεραν και να υπερψηφίσεις όσα θα μας ξεκουνήσουν από τη στασιμότητα.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που απλά διώχνει τον προηγούμενο χωρίς να επιλέγει πολιτικά τον επόμενο. Που τιμωρεί το παρελθόν και δεν μετέχει στο μέλλον.

Χαμένη ψήφος η σκέτη καταψήφιση. Τη δοκιμάσαμε. Απέτυχε.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που δεν κουβαλά μνήμη. Που δε συνδέει το σήμερα με το χθες και χθες με το προχθές. Που ξεχνά τι σημαίνει κάποιος να ξεχνά.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που δεν κουβαλά γνώση. Που δε συνδέει το σήμερα με το αύριο. Το παρόν με το μέλλον.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που δεν κοίτα μια γενιά πίσω και μια γενιά μπροστά. Γιατί τότε δεν κοιτά ούτε τη δική της γενιά.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που φοβάται τους διαφορετικούς ανθρώπους, τις διαφορετικές ιδέες, τον διαφορετικό λόγο, τον διαφορετικό τρόπο.

Χαμένη ψήφος η ψήφος της συνήθειας. Της πεπατημένης οδού και της ανάθεσης σε οικογενειακές και κομματικές επετηρίδες που υποδύονται τους Μεσσίες.

Χαμένη ψήφος η ψήφος σε όσους «επωνύμους» μας υποδεικνύουν τα επώνυμα ΜΜΕ μέσω επωνύμων ή μη ανθρώπων τους.

Χαμένη ψήφος η ψήφος σε κάτι που δεν πιστεύεις αληθινά. Που τη ρίχνεις αδιάφορα ή με νεύρα, ή για πλάκα.

Χαμένη ψήφος η ψήφος που πάρθηκε από ασταμάτητη προπαγάνδα, από αντιαισθητικό και τσιριχτό φανατισμό, από ψευδεπίγραφο διπολισμό που τον λατρεύουν αμφότεροι οι δύο πόλοι.

Χαμένη ψήφος αυτή που δεν την εννοεί ο νους και η καρδιά σου.

Για όλα τούτα ας σκεφθεί καθένας όσους του μιλούν για δήθεν χαμένη ψήφο. Που ιδιοτελώς επιθυμούν τη στασιμότητα, την αυτάρεσκη αναπαραγωγή του παρελθόντος. Ποιοι είναι και τι του λένε.

Υπάρχει δρόμος. Υπάρχει τρόπος. Να πιάσει τόπο η ψήφος. Με θάρρος κι ευθύνη για το διαφορετικό. Με τόλμη και γνήσια ελπίδα να χτίσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον μας. Ας αναλάβουμε την ευθύνη της ατομικής και συλλογικής μας ζωής.

Το συλλογικό να το πάρουμε προσωπικά!

Ο Βασίλης Παυλίδης  είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ευθύνης