Ημερίδα κινηματογραφικών προβολών και παρουσίασης εκδόσεων διοργανώνει την Παρασκευή 3 Μαΐου η εκπαιδευτική εταιρεία «Το μέλλον» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση (Ιερά Οδός 48, ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός). Αυτή θα είναι η πρώτη από τρεις συνολικά ανάλογου χαρακτήρα εκδηλώσεις που κάτω από τον γενικό τίτλο «Με το βλέμμα της κριτικής» στόχο έχουν την παρουσίαση στο κοινό ευρωπαϊκών ταινιών οι οποίες έχουν διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αλλά δεν έχουν βρει διανομή στη χώρα μας. Εξάλλου, φιλοδοξία της εκπαιδευτικής εταιρείας είναι το κινηματογραφικό πρότζεκτ «Με το βλέμμα της κριτικής» να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, τόσο με τις ταινίες και τις εκδόσεις του όσο και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και masterclass γνωστών κριτικών κινηματογράφου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με την προβολή της ταινίας «Το σπίτι των άλλων» (House of others, 106′) της Ρουσουντάν Γκλουρζίτζε, μια συμπαραγωγή Γεωργίας, Ισπανίας, Ρωσίας και Κροατίας, η οποία αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Γεωργίας για τα Οσκαρ. Η ταινία, που διακρίθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι, αναφέρεται στην ιστορία δύο οικογενειών που διασώζονται από έναν βραχύβιο αλλά καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Ευρισκόμενοι στην πλευρά των νικητών, θα πάρουν εσπευσμένα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των ηττημένων, όμως φαίνονται ανίκανοι να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, σε συνθήκες ειρήνης. Ο πόλεμος συνεχίζεται πλέον στην καθημερινότητά τους.

Στις 21.00 θα προβληθεί η ταινία «Μύγες του χειμώνα» (Winter flies, 85′) του Oλμο Ομερζού, μια συμπαραγωγή Τσεχίας, Σλοβενίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Γαλλίας που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τσεχίας για τα Οσκαρ και διακρίθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι: Δύο ανήσυχοι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο από ευφάνταστες αναποδιές. Ενα κωμικό road trip που εξυμνεί την αθωότητα, τον αυθορμητισμό της νιότης και την ανακάλυψη της ενηλικίωσης. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη. Τις ταινίες θα προλογίσουν οι κριτικοί κινηματογράφου του περιοδικού filmy.gr Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur και Πάρις Μνηματίδης. Μεταξύ των προβολών, θα παρουσιαστεί στο κοινό ο πρώτος τόμος της εκδοτικής σειράς «Με το βλέμμα της κριτικής», αφιερωμένος στον σπουδαίο ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι: κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου γράφουν κείμενα για καθεμία από τις 15 συνολικά ταινίες του μεγάλου δημιουργού όχι μόνο του ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία είναι ιδιωτικού αλλά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο τη διάδοση και εμβάθυνση της κινηματογραφικής παιδείας στο νεανικό (και όχι μόνο) κοινό.

Γενική είσοδος: 3 ευρώ.