Παλιά λέγαμε για την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Τώρα, όμως, όπως τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλάμε και για την αγωνία του βουλευτή πριν από το… αρνί. Και εξηγούμαι.

***

Μία εβδομάδα προτού εορταστεί με λαμπρότητα το Πάσχα στην ελληνική επικράτεια, αυτό που προβληματίζει τους «επαρχιώτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πώς θα πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες και τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους. Αλλά προβληματίζει και τους «πρωτευουσιάνους» που θα θελήσουν να δώσουν το «παρών» στην περιφορά του Επιταφίου.

***

Μάλιστα, η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς τώρα πρέπει να διεκδικήσουν και την επανεκλογή τους, είτε οι κάλπες στηθούν σύντομα είτε το φθινόπωρο. Συριζαίοι βουλευτές κάθονται στο κυλικείο της Βουλής και μονολογούν: «Τι να πούμε στον κόσμο για τον Παππά και τον Πετσίτη; Τι να απαντήσουμε στις σοβαρότερες καταγγελίες για τον ρόλο του Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα και Κόκκαλη; Τι να τους απαντήσουμε για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών; Και πώς θα αντιδράσουν όταν ακούν για οικονομική… ευημερία στη μετά το μνημόνιο εποχή όταν δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι;».

***

Μην το γελάτε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν κυβερνητικό βουλευτή που ψήφισε μνημόνια και που καλείται να υπερασπιστεί τον Ζάεφ να πρέπει να τα εξηγήσει και στα καφενεία που θα πάει στην εκλογική του περιφέρεια. Είθισται, άλλωστε, οι διακοπές του Πάσχα, όπου μαζεύονται στα χωριά και οι… Αθηναίοι, να αποτελούν εκλογικό τεστ για τα κόμματα και τους βουλευτές. Και πολλοί Συριζαίοι φοβούνται ότι θα τους σουβλίσουν σαν αρνί.

Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα

Απλώς αναφέρω ότι έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου αλλά επί της ουσίας απαντήσεις για τις αποκαλύψεις που έκανε ο εκδότης μας δεν δόθηκαν ποτέ. Αντιθέτως επιχείρησαν με ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, χρησιμοποίηση όρων και χαρακτηρισμών που δανείστηκαν από τα troll του Διαδικτύου να απαντήσουν(;) Μέγαρο Μαξίμου και Πρωθυπουργός στις βόμβες που εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΚΙΝΑΛ: Τα παρασκήνια του Πολιτικού Συμβουλίου

Το Κίνημα Αλλαγής ολοκληρώνει αύριο (Σάββατο) με την εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και του 21μελούς Πολιτικού Συμβουλίου την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Για τη θέση του γραμματέα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και «αντίπαλός» του θα είναι τα λευκά ψηφοδέλτια, μέσω των οποίων, συνήθως, εκφράζονται οι όποιες ενστάσεις. Ούτε εκεί υπάρχει ζήτημα. Πάντα πέφτουν λευκά στην κάλπη, ακόμα και σε εκείνη που εξέλεξε τον τελευταίο εμβληματικό γραμματέα του ΠαΣοΚ, τον Κώστα Λαλιώτη.

***

Το μεγάλο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αφορά τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πρόθεση της Φώφης Γεννηματά (φωτογραφία) ήταν να υπάρξει μια συνθετική πρόταση που θα προέβλεπε την εκπροσώπηση όλων των τάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Αρχισαν, έτσι, οι συνεννοήσεις με την πλευρά Νίκου Ανδρουλάκη που έχει εκλέξει στην Κεντρική Επιτροπή περί τα 100 μέλη. Υπήρχε στην αρχή των συζητήσεων, έτσι τουλάχιστον μετέδιδαν και οι δύο πλευρές, μια καλή διάθεση να υπάρξει συμφωνία. Και προς τα εκεί πήγαιναν τα πράγματα.

Το ποσοστό σταυροδοσίας

Ομως, μαθαίνω ότι προέκυψε διαφωνία για το ποσοστό σταυροδοσίας. Η πλευρά Γεννηματά ζητούσε σταυροδοσία 100%, κάτι που στην κομματική γλώσσα σημαίνει, επί της ουσίας, διορισμό του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτό το ποσοστό δεν ζητήθηκε, όπως λέγεται, σε σταυροδοσία για την εκλογή κομματικού οργάνου ποτέ από κανέναν άλλον πρόεδρο. Η απόφαση αυτή που αποδόθηκε και στην πληθώρα υποψηφιοτήτων από την πλευρά Γεννηματά δημιούργησε προβληματισμό στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη αν σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε ο κ. Ανδρουλάκης να είναι υποψήφιος για το Πολιτικό Συμβούλιο.

Οταν τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται

Εκεί άρχισαν να μπερδεύονται τα πράγματα. Οι δύο πλευρές κατάφεραν αρχικά να έλθουν σε συμφωνία για ένα αντιπροσωπευτικό όλων των τάσεων Πολιτικό Συμβούλιο αλλά, όπως μεταδίδει η πλευρά Γεννηματά, αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος. Αν δεν είναι υποψήφιος δεν υπάρχει συμφωνία. Η Φώφη Γεννηματά θέλει να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα κρούσης, θέλει ισχυρό το Πολιτικό Συμβούλιο και ενδεχόμενη μη συμμετοχή του κ. Ανδρουλάκη στο κορυφαίο κομματικό όργανο θα δημιουργήσει ζητήματα και στις δύο πλευρές. Δεν είμαι μάντης, αλλά νομίζω ότι τα ζητήματα θα λυθούν, λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών δεν υπάρχει η πολυτέλεια των εσωκομματικών τριβών.

Μόνο αλήθειες

Κανένα ψέμα, καμία έωλη υπόσχεση, κανένας εξωραϊσμός της πραγματικότητας. Μόνο αλήθειες. Με αυτό το σύνθημα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές το Ποτάμι. Οπως αναφέρουν οι επιτελείς του Σταύρου Θεοδωράκη, χρησιμοποιούν το σύνθημα αυτό θέλοντας να χτυπήσουν ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος της χαμηλής εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς. Το Ποτάμι κάνει, όπως λέγεται, «σημαία την πολιτική του ειλικρίνεια». Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει τη Μ. Δευτέρα με την παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος για τις ευρωεκλογές κάνοντας παράλληλα τον απολογισμό του έργου του Ποταμιού στην Ευρωβουλή. Οι υποψήφιοι του Κινήματος θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις οι οποίες συγκλίνουν στην προσπάθεια για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Οταν σε κτυπά ο κεραυνός στην Ακρόπολη

Αναφορικά με το κεραυνικό πλήγμα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης το απόγευμα της 17ης Απριλίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (διάβαζε Μυρσίνη Ζορμπά) εξέδωσε    ενημέρωση λέγοντα ότι «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτοψιών από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, υπό τον συντονισμό της πολιτικής ηγεσίας, έχει δρομολογηθεί η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της υφιστάμενης αντικεραυνικής εγκατάστασης, καθώς και η επισκευή των φυλακίων και των εγκαταστάσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων που υπέστησαν ζημιές. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναλυτική καταγραφή των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό. Όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας των εργαζομένων που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η μία εκ των τραυματιών παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο εντός της ημέρας, ενώ η δεύτερη θα παραμείνει νοσηλευόμενη και σήμερα.»

Ας αναζητήσουν όμως όλοι αυτοί οι πολιτικοί «αρμόδιοι» και τα ατελείωτα δημοσιεύματα του Τύπου που εδώ και χρόνια έχουν γίνει πάνω στο εν λόγω ζήτημα  της συντήρησης για να δουν ότι καμιά φορά ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι λέει με ρήσεις όπως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!»