Μια γιορτή αφιερωμένη στην αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά και τη συνεργασία θα έχουν τη  ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις  20 Απριλίου, οι επισκέπτες του «Pierce Open House». Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από τις μαθητικές κοινότητες Γυμνασίου και Λυκείου του Pierce, τα μέλη των οποίων ξεδιπλώνουν τα δημιουργικά τους ταλέντα και ταυτόχρονα προσφέρουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Τι θα περιλαμβάνει φέτος η γιορτή των μαθητών; Θεατρικά, μουσικά δρώμενα, αθλητικούς αγώνες, παιχνίδια γνώσεων, εκθέσεις με τα έργα των μαθητών του Pierce, αλλά και γλυκά και αλμυρά εδέσματα.
Το έσοδα από το φετινό Pierce Open House και τη λαχειοφόρο θα προσφερθούν για την οικονομική ενίσχυση της Πτέρυγας Εγκαταλελειμμένων Νεογνών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», του Παιδικού Σταθμού του Σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», καθώς και του Κοινωνικού Μαγειρείου Αγίας Παρασκευής. Επιπλέον, μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Ταμείο Υποτροφιών του Σχολείου, μέσω του οποίου δίνονται ευκαιρίες εκπαίδευσης σε μαθητές που αρίστευσαν και οικογένειες που αντιμετωπίζουν έκτακτες οικονομικές δυσκολίες.

Όλα αυτά, από ένα σχολείο που επενδύει διαρκώς στην ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρει. Άλλωστε, σε περίοδο ανακατατάξεων στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και συνεχόμενων ανατροπών στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και της αγοράς εργασίας, η βασική μόρφωση που ξεκινάει από τις πρώτες βαθμίδες ενός εκπαιδευτικού συστήματος, αποκτάει όλο και μεγαλύτερη αξία.
Κάθε χρόνο ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που βασανίζουν μαθητές και γονείς στη χώρα μας είναι η επιλογή του σχολείου που θα τους βοηθήσει να χτίσουν σε γερά θεμέλια το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον.
Ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας σήμερα έχει φέρει και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων αναπτύσσουν και καλλιεργούν την έννοια του «ταλέντου».
Κατ επέκταση, ένα από τα βασικά κριτήρια που κρίνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και την επιτυχία ενός σχολείου στον εκπαιδευτικό του ρόλο είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι μαθητές του… μετά το σχολείο. Και σε αυτό το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος αποδεικνύεται πολλά περισσότερα από ένα σχολείο. Κάθε χρόνο, οι απόφοιτοί του σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις στις Πανελλήνιες, με τους αριστούχους του να είναι 4 φορές περισσότεροι από τον εθνικό μέσο όρο!

Έχοντας ήδη λάβει τα κατάλληλα εφόδια από το Γυμνάσιο, οι μαθητές του Pierce εισάγονται στο Λύκειο σε έναν νέο τρόπο σκέψης και προσέγγισης της γνώσης. Μέσα από τα ακαδημαϊκά μαθήματα και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν, να σκέφτονται κριτικά, να ερευνούν και να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα.
Όλα τα παραπάνω προετοιμάζουν τους μαθητές να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, έχοντας διαμορφώσει καλλιεργημένη και πολύπλευρη προσωπικότητα.

Ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθείται;
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αγγλική γλώσσα, με πολλές ώρες διδασκαλίας, ενταγμένες στο ωρολόγιο πρόγραμμα (7 ώρες για την Α’, 7 ώρες για την Β’ και 5 ώρες για τη Γ’ Λυκείου).
  • Η διδασκαλία περιλαμβάνει εξελιγμένα προγράμματα αγγλικών από εξειδικευμένους καθηγητές. Τα τμήματα είναι ευέλικτα και ολιγομελή, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα επιλογής ενώ στο πλήρως εξοπλισμένο οπτικοακουστικό κέντρο (MEDIA CENTER) εκμάθηση των ξένων γλωσσών γίνεται ευκολότερη.
  • Στο πλαίσιο της άρτιας προετοιμασίας των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν ολιγομελή τμήματα κατευθύνσεων με έμπειρους καθηγητές που διδάσκουν με μέθοδο και σύστημα. Οι άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες το αποδεικνύουν.
  • Το σχολικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις, παρέχοντας στους μαθητές τη δυνατότητα παράλληλα με τη γνωστική διαδικασία στην αίθουσα διδασκαλίας, να έρχονται σε ουσιαστική επαφή με το χώρο της τέχνης (Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, Πινακοθήκη), της παραγωγής (εργοστάσια, επιχειρήσεις), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί) αλλά και με το χώρο λειτουργίας βασικών θεσμών (Κοινοβούλιο, δικαστήρια).
  • Καλλιεργώντας μία βαθύτερη παιδεία: οι μαθητές συμμετέχουν συχνά σε μουσικές, εικαστικές, θεατρικές, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και σε προγράμματα διεθνή και ελληνικά.

Επιτυχίες σε ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια 
Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις των μαθητών του Pierce στις Πανελλήνιες, όπου πέτυχαν άριστες βαθμολογίες.
  • Οι υποψήφιοι (απόφοιτοι Pierce) με πάνω από 18.000 μόρια είναι 4πλάσιοι του πανελλαδικού ποσοστού!
  • Από τους 107 αποφοίτους του 2018 που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό Δελτίο πέτυχαν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 105 (ποσοστό 98,1%).
  • Από αυτούς, οι 95 (90,5 %) εισάγονται σε Πανεπιστήμια και οι υπόλοιποι 10 σε ΤΕΙ. Οι 6 στους 10 εισάγονται σε σχολές της Αθήνας και του Πειραιά, παράμετρος σημαντική σε μια εποχή, όπου το κόστος φοίτησης σε άλλη πόλη προκαλεί προβλήματα σε πολλές οικογένειες.
  • Ποσοστό 47% των εισακτέων πέτυχαν σε σχολές αυξημένης ζήτησης (Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνικές σχολές, Οικονομικά τμήματα).
Οι επιτυχίες όμως δεν σταματούν εδώ. Κάθε χρόνο, δεκάδες απόφοιτοι του Pierce γίνονται δεκτοί σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ανάμεσά τους βρίσκονται πανεπιστήμια όπως Harvard, Princeton, Emory, NYU, Hofstra, University of Chicago, κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε αποφοίτους των τελευταίων 3 ετών, από τα παραπάνω κολέγια και πανεπιστήμια, με τη μορφή υποτροφιών.
Σπουδές στο εξωτερικό και καθοδήγηση
Στο σχολείο λειτουργεί άρτια στελεχωμένο Κέντρο Συμβουλευτικής για Σπουδές στο Εξωτερικό που δίνει σε μαθητές και αποφοίτους του Pierce πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκτός Ελλάδος. Στόχος του Κέντρου είναι να βοηθήσει τους μαθητές του Pierce να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην ανώτατη εκπαίδευση και σε ένα επιτυχημένο μέλλον.

Έτσι, απο τις τάξεις τους ακόμη, οι μαθητές του Κολλεγίου, οι μαθητές ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών, με την κατάλληλη ακαδημαϊκή στήριξη και συστάσεις για τις επιλογές που έχει κάθε μαθητής ξεχωριστά.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
  • Όταν ο μαθητής αποφασίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης σε πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδος, καθοδηγείται βήμα προς βήμα, από τη συμπλήρωση των online αιτήσεων έως τη συγγραφή της έκθεσης και την επιλογή συστατικών επιστολών, ώστε να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί σωστά η αίτησή του.
  • Σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους οργανώνονται ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς, κηδεμόνες και μαθητές, επισκέψεις εκπροσώπων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, καθώς και συζητήσεις με αποφοίτους του Pierce που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Οι μαθητές καθοδηγούνται από τον Σύμβουλο Σπουδών στο εξωτερικό. Εξοικειώνονται με τις διαδικασίες εισαγωγής, τις αιτήσεις και τα προαπαιτούμενα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή σε άλλες χώρες. Ο Σύμβουλος αξιολογεί τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους κάθε υποψηφίου, κατευθύνει τον μαθητή ώστε να πραγματοποιήσει τις βέλτιστες επιλογές σπουδών και σταδιοδρομίας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλίσεις του.

Το Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ) 
Το περίφημο Διεθνές Απολυτήριο (IBDP – International Baccalaureate Diploma Program) είναι γνωστό και αναγνωρισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Pierce προσφέρει στα προγράμματα του το ΙΒ για τους νέους που προσανατολίζονται να κάνουν σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όπως αποκαλύπτουν δε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το ποσοστό των αποφοίτων του ΙΒ που γίνονται δεκτοί σε ονομαστά πανεπιστήμια του εξωτερικού αγγίζει το 100%.
Tο πρόγραμμα ΙΒ προσφέρει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας και να επιτύχουν ως αυριανοί πολίτες του κόσμου!
Για εκείνους που δεν το γνωρίζον ωστόσο:
  • To International Baccalaureate Diploma Program (IB DP) είναι διεθνώς αναγνωρισμένο προπανεπιστημιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε μαθητές που στοχεύουν σε σπουδές στο εξωτερικό. Είναι ένα διετές, εντατικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα και προσφέρεται σε μαθητές που αποφοιτούν από την Α΄ Λυκείου. Οι τελικές εξετάσεις για την απόκτηση του Διπλώματος ΙΒ λαμβάνουν χώρα τον Μάιο του δεύτερου έτους του προγράμματος, δηλαδή της αντίστοιχης Γ΄ Λυκείου.
  • Το πρόγραμμα ΙΒ στο Pierce είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το υπόλοιπο πρόγραμμα του σχολείου. Οι μαθητές έχουν το ίδιο πρόγραμμα με τους άλλους μαθητές, συχνά διαλείμματα και δραστηριότητες στο ίδιο περιβάλλον. Μοιράζονται τις ίδιες εγκαταστάσεις που εμπνέουν τη δημιουργικότητά τους και επεκτείνουν τους ορίζοντες των γνώσεών τους – όπως τα εργαστήρια επιστημών και καλλιτεχνικών, τα θέατρα, οι αθλητικές υποδομές, κ.ά.

Δείτε όλα όσα κάνουν το Pierce πιο πολλά από ένα σχολείο: