Η Σουηδή ηθοποιός υπήρξε μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν σε πολλές ταινίες ανάμεσα στις οποίες η «Εβδομη σφραγίδα» και η «Περσόνα».

Η Μπίμπι Αντερσον, διάσημη Σουηδή ηθοποιός γνωστή κυρίως από την συνεργασία της με τον συμπατριώτη της σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν, άφησε την τελευταία πνοή της σε ηλικία 83 ετών. Η είδηση πηγάζει από δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet. Η υγεία της Αντερσον , τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν πολύ ταλαιπωρημένη μετά το εγκεφαλικό που έπαθε το 2009 στην Γαλλία.

Με περισσότερες από 100 εμφανίσεις σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και με μια εξίσου ενδιαφέρουσα πορεία στο θέατρο, η Αντερσον ανήκε στις μεγάλες κυρίες της υποκριτικής στη Σουηδία. Εχοντας ξεκινήσει από τον χώρο της διαφήμισης, η γεννημένη στο Κούνγκσχολμεν της Στοκχόλμης στις 11 Νοεμβρίου του 1935 Αντερσον, σπούδασε στο Βασιλικό Δραματικό όπου γνώρισε τον Μπέργκμαν.

Ανέπτυξε σχέση μαζί του, παράτησε την σχολή και τον ακολούθησε στο Μάλμο όπου συνεργάστηκαν στο θέατρο. Αργότερα, η Αντερσον θα έπαιζε σε θρυλικές ταινίες του Σουηδού δημιουργού, όπως οι «Αγριες φράουλες» (1957), «Η έβδομη σφραγίδα» (1957) και βεβαίως η «Περσόνα» (1966), η κορυφαία στιγμή της σε ταινία του μέγιστου σκηνοθέτη. Η Αντερσον, συνολικά, εμφανίστηκε σε 13 ταινίες του Μπέργκμαν.

Για την ταινία του Μπέργκμαν «Το κατώφλι της ζωής», η Αντερσον μοιράστηκε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών 1958 με τις συμπατριώτισσές της Εύα Ντάλμπεκ, Μπάρμπο Χιόρτ Αφ Ορνας και Ινγκριντ Τούλιν που συμπρωταγωνιστούσαν στην ταινία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσωπική διάκρισή της ήταν για την ταινία «Alskarinnan» (Η ερωμένη, 1962) του Βίλγκοτ Σγιόμαν για την οποία η Αντερσον κέρδισε την Αργυρή Αρκτο – Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Η διεθνής καριέρα της Μπίμπι Αντερσον δεν χάρηκε ανάλογης διάκρισης, αν και οι συνεργασίες της ήταν πολύ αξιόλογες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίας «Ο εχθρός του λαού» (1978) δίπλα στον Στιβ Μακουίν, το «Γράμμα του Κρεμλίνου» (1970) του Τζον Χιούστον , «Κουιντέτο» (1977) του Ρόμπερτ Ολτμαν δίπλα στον Πολ Νιούμαν και «Πτήσις Κονκόρντ- Απειλή στα 20.000 μέτρα» (1979) με τον Αλέν Ντελόν.

Η Αντερσον έκανε τρεις γάμους, ο πρώτος με τον Σουηδό συγγραφέα και σκηνοθέτη Κγέλ Γκρέντε με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί.
Τελευταία εμφάνισή της σε οπτικοακουστικό μέσο ήταν η σειρά της σουηδικής τηλεόρασης «Arn» το 2010.