Δεκαοκτώ ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 18-21 Απριλίου, που θα είναι ο χρόνος διάρκειας του αφιερώματος στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά». Η εκδήλωση είναι μια διοργάνωση της Ταινιοθήκης και της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και πραγματοποιείται για πέμπτη φορά.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί master class από τον Κίμωνα Τσακίρη,  σκηνοθέτη της ταινίας «Sugartown – Για μια χούφτα ψήφους», ο οποίος θα μιλήσει για την εμπειρία των γυρισμάτων της αλλά και για τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς.

Την επομένη, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Γιώργο Καρυπίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς. Θα προβληθεί η ταινία του «Τελευταίος Σταθμός Kreuzberg» και θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου και «Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Την ίδια ημέρα, στις 19.30, σειρά θα έχει μια συνομιλία με θέμα «1965-1976 – Τρία ντοκιμαντέρ από τρεις μεγάλους έλληνες δημιουργούς πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης των Ελλήνων». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, γνωστός για την προσφορά του στον χώρο του ντοκιμαντέρ, και η πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, η Ταινιοθήκη θα φιλοξενήσει ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Το ΕΚΟΜΕ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ», ενώ στις 20.00 θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και για το μεγάλο κοινό η ταινία «Of Fathers and Sons» του σύρου σκηνοθέτη Tαλάλ Ντερκί. Θυμίζουμε ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ ήταν εφέτος υποψήφιο για Οσκαρ. Η μόνη προβολή του που έχει προηγηθεί στη χώρα μας ήταν πέρυσι στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Καταγράφοντας το αληθινό πρόσωπο του πολέμου», για το οποίο θα συζητήσουν οι Γιώργος Μουτάφης, φωτοειδησεογράφος, ο Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος, και με διαδικτυακή συμμετοχή ο Tαλάλ Ντερκί. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Νίκος Μεγγρέλης,  αντιπρόεδρος της ΕΕΝ.

——————————-

Tιμή εισιτηρίου: Hμέρα 5 ευρώ

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136,

μετρό Κεραμεικός

Εδώ το πλήρες πρόγραμμα: