Η Λουτσιάνα Καστελίνα είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής Αριστεράς, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής. Τα τελευταία χρόνια είναι φανατική υποστηρίκτρια του Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το 2015, την ώρα που η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, η Καστελίνα είχε αναλάβει στην Ιταλία μια πρωτοβουλία προκειμένου να παραιτηθεί η χώρα της από το ελληνικό χρέος. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Πρόκειται για μια μορφή πίεσης και προς την κυβέρνηση Ρέντσι, ώστε να λάβει, τις ώρες αυτές, μια πιο σαφή και δυναμική θέση υπέρ της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, η Ιταλίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός τόνισε: «Η κίνηση αυτή αποτελεί και μια απάντηση στις συνεχείς απαράδεκτες κινδυνολογίες του Σόιμπλε, με στόχο να ανατραπεί η όλη λογική της εκστρατείας του. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιβάλλεται να βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Με αναδιάρθρωση, ‘πάγωμα’, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο Βαρουφάκης υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν με τους δανειστές, είχαν οργανωθεί πρωτοβουλίες στήριξης της κυβέρνησης και αντίστασης κατά της τρόικας. Μια συγκέντρωση «αξιοπρέπειας» είχε γίνει και στη Ρώμη. Κατά την ολοκλήρωση της πορείας στο Κολοσσαίο, το ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς Λουτσιάνα Καστελάνα θέλησε να τονίσει μεταξύ των άλλων ότι «οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστήσουν τους Έλληνες διότι ζητούν από τη σημερινή Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα και δημοκρατία».

«Ευχαριστούμε τον Αλέξη και τον Γιάνη που δίνουν μάχη για μας στις Βρυξέλλες», είπε η Λουτσιάνα Καστελίνα.