Μια ανοιξιάτικη γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου διοργανώνει από το Σάββατο 6 ως την Τετάρτη 10 Απριλίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία εφέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Αυτή εξάλλου είναι η αφορμή για μια σειρά προβολών των ίδιων 14 ελληνικών ταινιών – μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους – σε 11 πόλεις της Ελλάδας. Οι προβολές της Θεσσαλονίκης θα γίνουν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή αφορά ταινίες που τιμήθηκαν μέσα στα 10 χρόνια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με το βραβείο «Ιρις». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για φιλμ στα οποία έχουν απονεμηθεί Βραβεία Ιρις Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα θα βρούμε το νουάρ του Αλέξη Αλεξίου (2015) «Τετάρτη 04:45», την ιστορία ενός μεσήλικου ιδιοκτήτη τζαζ μπαρ (Στέλιος Μάινας) που μέσα σε 32 ώρες πρέπει να δώσει τα χρωστούμενα σε έναν ρουμάνο γκάνγκστερ, την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (2013) της Ελίνας Ψύκου, που εξιστορεί την περίπτωση ενός μοναχικού ανθρώπου (Χρήστος Στέργιογλου) αποκλεισμένου σε ένα κλειστό ξενοδοχείο, τη «Χώρα προέλευσης» (2010), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, η οποία μέσα στο πλαίσιο μιας δυσλειτουργικής οικογένειας συμπυκνώνει την ιδεολογία τριών διαφορετικών γενιών της χώρας μας (’50, γενιά της μεταπολίτευσης και η νεότερη) και τα «Ημερολόγια αμνησίας» (2012) της Στέλλας Θεοδωράκη όπου μια γυναίκα, το 2010, ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ οκτώ που αναφέρονται στις χρονιές 1985-86, από την Ελλάδα, την Αυστραλία και το Παρίσι, όταν ήταν φοιτήτρια.

Θα παιχτούν επίσης οι ταινίες «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» (2012) του Εκτορα Λυγίζου, «Park» (2016) της Σοφίας Εξάρχου και «Copa-Loca» (2017) του Χρήστου Μασσαλά και η «Νορβηγία» (2014) του Γιάννη Βεσλεμέ. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι το «Limbο» (2016) της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, η «Βόλτα» (2014) της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «Χαμομήλι» (2012) του Νεριτάν Ζιντζιρία, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αρκετά ντοκιμαντέρ: την «Exotica, Erotica, etc» (2015) της Ευαγγελίας Κρανιώτη, μια ναυτική ιστορία, την «Πρώτη ύλη» (2012) του Χρήστου Καρακέπελη, θέμα του οποίου είναι η οικονομική δραστηριότητα «πίσω» από την ανακύκλωση μεταλλικών αντικειμένων που συσσωρεύονται από τους μέσους καταναλωτές μεγάλων άστεων και το ντοκιμαντέρ «Λάμπουν στο σκοτάδι» (2013) του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, πάνω στην επανασύνδεση δύο ομοφυλόφιλων φίλων.

Σημειώνεται ότι οι προβολές της ΕΑΚ θα πραγματοποιηθούν επίσης σε Κέρκυρα, Γιάννενα, Αθήνα, Κοζάνη, Ξάνθη, Τρίκαλα, Χανιά, Καλαμάτα, Σαντορίνη και Καβάλα, με τη συνεργασία δήμων, τοπικών φορέων και κινηματογραφικών λεσχών. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη οι σκηνοθέτριες Στέλλα Θεοδωράκη και Σοφία Εξάρχου θα παρευρεθούν στις προβολές και θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους.  

Προβολές ΕΑΚ
στη Θεσσαλονίκη

ΙNFO

Χώρος: Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Τιμές εισιτηρίων: 5€ (γενική είσοδος), 4€ (εκπτωτικό), 8€ (ημερήσιο)

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 6 Απριλίου

19.30 Ημερολόγια αμνησίας

21.30 Τετάρτη 4:45

Κυριακή 7 Απριλίου

19.30 Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

21.30 Χώρα προέλευσης

Δευτέρα 8 Απριλίου

19.30 Λάμπουν στο σκοτάδι

21.30 Limbo  //  Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

Τρίτη 9 Απριλίου

19.30 Βόλτα  //  Park

21.30 Χαμομήλι  //  Erotica, Exotica, etc.


Τετάρτη 10 Απριλίου

19.30 Πρώτη ύλη

21.30 Copa Loca  // Νορβηγία