Σε ριζικό μετασχηματισμό των εργασιών και των λειτουργιών τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς οδηγεί τις τράπεζες η τεχνολογική επανάσταση και κυρίως η ψηφιακή πρόκληση, σύμφωνα με τον Νικόλαο Καραμούζη, πρώην πρόεδρο της Eurobank.
Σε ομιλία του την Τρίτη στο 1st Internal Audit Forum for Banking Sector, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός των τραπεζών απαιτεί :
* σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία, ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, διαδικασίες
* μεγάλο και διαταρακτικό μετασχηματισμό του ισχύοντος επιχειρηματικού και λειτουργικού προτύπου των τραπεζών
* θέσπιση νέων διαδικασιών που αντανακλούν τις νέες λειτουργίες και τον “εξωσυμβατικό” τρόπο συναλλαγών των πελατών εξ αποστάσεως
* σημαντική μετεκπαίδευση και περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού
* και οργανωτική και διοικητική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού
Όπως είπε, πρόκειται για τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της τράπεζας στο νέο περιβάλλον.
«Οι παραπάνω, όμως, ριζοσπαστικές αλλαγές, απαιτούν και αλλαγές στα συστήματα και τις υποδομές υποστήριξης τραπεζικών εργασιών και των Διευθύνσεων Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, που και αυτά επηρεάζονται καθοριστικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις» σημείωσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, οι αλλαγές εντοπίζονται κυρίως στο οργανωτικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο των Διευθύνσεων Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, καθώς και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του στελεχιακού δυναμικού τους.
«Δεν είναι μόνο το θέμα του Cyber Risk που κάποιοι επικεντρώνονται σαν το νέο καινούργιο σημαντικό κίνδυνο που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση και προφανώς που πρέπει να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.
Όπως είπε, «οι αλλαγές επιδρούν σ’ όλο φάσμα των εργασιών front and back των τραπεζών που αλλάζουν, μεταβάλουν τις διαδικασίες και λειτουργίες των τραπεζών, δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις και για τις Διευθύνσεις Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, αλλά και για τις Επιτροπές Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων του Board».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε συνολικά μπροστά σε μια νέα εποχή και αποσπασματική θεώρηση και προετοιμασία που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει».