Προετοιμασία 10′, Ψήσιμο 20′

Υλικά (για 4 μερίδες)

800 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα, ολόκληρα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα)
30 ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια, ο χυμός
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, σε κομμάτια (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
40 ml λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι και πιπέρι

Για τη χαρίσα
20 ml ελαιόλαδο
4 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα (ή 1/4 κουτ. γλυκού, ξερό, αν και δεν θα έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα)
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κάνουμε μια κάθετη τομή στο σώμα των καλαμαριών και τα ανοίγουμε. Τα χαράσσουμε διαγώνια (μπακλαβαδωτά). Σε καυτό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 15 ml ελαιόλαδο και τα ροδίζουμε για 2-3 λεπτά (σώμα και πλοκάμια). Σβήνουμε με τον χυμό των λεμονιών. Βγάζουμε τα καλαμάρια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε στο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σπανάκι με το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι, για περίπου 8 λεπτά. Περιχύνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σερβίρουμε στα πιάτα το σπανάκι και μοιράζουμε από πάνω τα καλαμάρια.
Για τη χαρίσα: Σε καυτό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές Φλωρίνης, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνουμε με το ξίδι. Περνάμε τα υλικά από το μούλτι μέχρι να γίνουν αλοιφή. Βάζουμε τη σάλτσα σε μπολάκι δίπλα στο πιάτο ώστε να παίρνει ο καθένας όσο θέλει. Δημήτρης Καράμπαμπας