Νέα κρατικοποίηση γαιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα

Στο «κόκκινο» οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας μετά και τη νέα προσπάθεια κρατικοποίησης γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, με την απόφαση 172 καθώς μπορεί να αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το συγκεκριμένο ΦΕΚ, ωστόσο η ανησυχία κάθε άλλο παρά έχει εκτονωθεί

Στο «κόκκινο» οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας μετά και τη νέα προσπάθεια κρατικοποίησης γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, με την απόφαση 172 καθώς μπορεί να αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το συγκεκριμένο ΦΕΚ, ωστόσο η ανησυχία κάθε άλλο παρά έχει εκτονωθεί και παραμένουν τα ερωτηματικά κατά πόσο η απαλοιφή αυτή έχει νομική αξία.

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε τα Τίρανα με μπλόκο στην πορεία της στην ΕΕ, εάν ο Έντι Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση της για κρατικοποίηση των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, η αλβανική κυβέρνηση φρόντισε να την εξαφανίσει από το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως.

Ωστόσο η τελική έκβαση της υπόθεσης δεν είναι σαφής αφού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ακόμα και αν η απόφαση 172 να αφαιρέθηκε από το ΦΕΚ  παραμένουν σε ισχύ η απόφαση 708 και η υπόλοιπη σχετική νομοθεσία που αφαιρεί από τους Έλληνες τις περιουσίες τους και ως εκ τούτου νομικές πηγές σημειώνουν το γεγονός ότι ο νόμος 172 ισχύει από τη δημοσίευσή του με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο αν η αφαίρεση της απόφασης των Τιράνων από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης συνεπάγεται και την κατάργησή του.

ΥΠΕΞ: Σαφής η θέση της Ελλάδας

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι: «Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών. Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Τσίπρας: Αρνητική εξέλιξη

Ο Αλέξης Τσίπρας, την Παρασκευή ανέφερε σε δηλώσεις του: «μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». Όπως είπε «είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν».

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Μητσοτάκης: Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας αφορούν και την ΕΕ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις το Σάββατο κατά την περιοδεία του στις Σέρρες σημείωσε: «Έχουμε κρούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση της Αλβανίας απέναντι στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ειδικά στη Χειμάρρα. Και, η τελευταία απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης είναι ο τελευταίος κρίκος μιας διαδικασίας ανοιχτής αμφισβήτησης δικαιωμάτων της μειονότητας. Θέλω, λοιπόν, και εδώ, από τις Σέρρες, να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία: Δεν είναι δυνατόν να εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. όσο δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προσωπικά, θα αναδείξω το ζήτημα αυτό για άλλη μια φορά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στην Αλβανία να είναι μια πίεση συνολική. Και να αντιληφθεί, επιτέλους, η γειτονική χώρα ότι, αν θέλει πραγματικά να έχει ένα μέλλον κοντά στην Ευρώπη, οφείλει πάνω απ’ όλα να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Οργή από τους ομογενείς

Έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα απηύθυνε με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα της οργάνωσης στη Χειμάρρα αναφέρει πως με την απόφαση που δημοσιευθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα Ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας προβλέπεται η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χειμάρρα- συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού κράτους. Ο Ράμα μπόρεσε να υλοποιήσει το σχέδιό του βασιζόμενος στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk