Μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO.

H νέα δημοσκόπηση δίνει τη διαφορά στο 6,9% με την συσπείρωση όμως του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 23,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,2%, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%, έχουμε δηλαδή πεντακομματική βουλή.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 26,6% η Νέα Δημοκρατία, 19,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, 7% η ΧΑ, 5,6% το Κίνημα Αλλαγής και 5,3% το ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Φεβρουαρίου η ίδια εταιρεία και πάλι για λογαριασμό του Open ανέφερε ότι η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,7% στην πρόθεση ψήφου.

Επίσης τον Δεκέμβριο η διαφορά ήταν στο 5,3%, βάσει των στοιχείων της Alco. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από το κυβερνών κόμμα.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου όλα δείχνουν ότι το κλειδί των εκλογών θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων μιας και το ποσοστό τους φτάνει το 17,2%. Παράλληλα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 51% την ώρα που η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 79%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στην Μακεδονία και τη Θράκη η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει κατά 4 μονάδες πάνω από το μέσο όρο, απόρροια προφανώς της συμφωνίας των Πρεσπών.

 


 

Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης την ώρα που μόλις το 23% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 6% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Το 2014 στο αντίστοιχο ερώτημα το 37% πίστευε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης ενώ το 41% πίστευε ότι έχει μπει, ενώ το 22% απαντούσε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Το 41% των ερωτηθέντων που απαντά ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να πετύχουν περισσότερα με τους εταίρους μας. Στο ίδιο ερώτημα το 22% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πετύχει περισσότερα με τους εταίρους μας, ενώ το 30% πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει περισσότερα.

Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές» το 34% απαντά η Νέα Δημοκρατία με μικρή διαφορά, ενώ το 24% πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κόψει πρώτη το νήμα με μεγάλη διαφορά. Την ίδια ώρα το 12% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος ενώ το 29% λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».