Εγγραφο-προειδοποίηση και για επίθεση εναντίον του Προξενείου της Ρωσίας είχε συντάξει η ΕΛ.ΑΣ στις 22 Φεβρουαρίου 2019. Χωρίς όμως να αποτραπεί ή να υπάρξει κάποια εκ των υστέρων αντίδραση στη χθεσινή επίθεση δύο ενόπλων που πέταξαν –στις τρείς τα ξημερώματα- χειροβομβίδα στο εν λόγω κτίριο. Κι αυτό αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των αδυναμιών της ΕΛ.ΑΣ που αναλώνεται σε χιλιάδες φρουρήσεις που τελικά δεν αποτρέπουν καμιά επίθεση και ο αιφνιδιασμός των διωκτικών αρχών είναι διαρκής.

Οι  δράστες της επιδρομής στο ρωσικό προξενείο στην οδό Τζαβέλα στο Χαλάνδρι, επέβαιναν σε μοτοσικλέτα που είχε κλαπεί στις αρχές Μαρτίου στου Γκύζη και  η οποία βρέθηκε καμένη στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια.

Οπως προέκυψε από καταγραφές καμερών πρόκειται για δύο άτομα με μαύρα κράνη και  σκουρόχρωμα ρούχα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 με πυροβολισμούς εναντίον των γραφείων του ΠαΣοΚ, ενώ έχει προχωρήσει σε αραιές επιθέσεις και αριθμεί, πιθανόν, 3-5 μέλη. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι η οργάνωση θα συσχετίσει πιθανόν την επίθεσή της, με επίκλιση τη μεταχείριση από το ρωσικό καθεστώς ορισμένων αναρχικών ή αλλων κρατουμένων. Εναν  παρόμοιο λόγο είχε επικαλεσθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις στις πρεσβείες του Μεξικό και της Γαλλίας (σσ. πάλι με χειροβομβίδα). Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση οργάνωσης «αντάρτικου πόλης» κατά ρωσικού στόχου.

Ζητούσε προστασία

Στο έγγραφο που αποκαλύπτει  «in.gr» η ΕΛ.ΑΣ ζητούσε προστασία των ρωσικών στόχων και ανεφέρε για τα μέτρα ασφαλείας «να εκδηλώνονται ανελλιπώς ουσιαστικά και με διαρκή ένταση» και να δοθούν εντολές για «αυξημένη επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αποφυγή εφησυχασμού».

Η χειροβομβίδα στην επιδρομή τα ξημερώματα της Παρασκευής εξερράγη κάτω από το κουβούκλιο του φρουρού, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν μέσα, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κουβούκλιο απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης. Στις 20 Φεβρουαρίου το ρωσικό προξενείο βρέθηκε στο στόχαστρο ομάδας αναρχικών, οι οποίοι άνοιξαν πανό με συνθήματα συμπαράστασης για Ρώσους αναρχικούς. Οπως ανέφεραν τότε «τριάντα περίπου σύντροφοι/συντρόφισσες συγκεντρωθήκαμε έξω από το προξενείο της Ρωσίας στην Αθήνα, αναρτήσαμε πανό, πετάξαμε τρικάκια, φωνάξαμε και γράψαμε συνθήματα ενάντια στα βασανιστήρια και τις διώξεις που ασκεί το ρώσικο κράτος εναντίον αναρχικών και αντιφασιστών».