Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) μιλώντας στο Paris School of International Affairs την Τετάρτη έκανε εκ νέου αναφορά στις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οδήγησαν στην «ήττα» του το 2015. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν κατάλαβε πως αυτό το οποίο θεωρούσε ως μέσο άσκησης πίεσης, δηλαδή το Grexit, ήταν αυτό το οποίο πραγματικά ήθελαν οι Γερμανοί.

nnn

Το δεύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Ευκλείδη, ήταν πως είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Τώρα που ο Πρωθυπουργός κήρυξε επισήμως (εν μέσω φωνασκιών, καβγάδων και καρφωμάτων) τον προεκλογικό αγώνα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ας θυμηθούμε μερικά από τα πεπραγμένα του που έχουν ως θέμα τη μάχη για τη διαφθορά:

nnn

Θα ήθελα πρωτίστως να σταθώ σε μια δεύτερη «αυταπάτη» του ΣΥΡΙΖΑ και να σας αποκαλύψω ένα άγνωστο παρασκήνιο: Μάιος του 2015, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον τότε υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη και από τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη (Μίμη) Παπαγγελόπουλο να του καταθέσουν ο καθένας ξεχωριστά εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά με τρόπο αποτελεσματικό και επωφελή για το δημόσιο ταμείο.

nnn

Κατά τους γνωρίζοντες καλά τα της εποχής εκείνης, ο Παναγιώτης Νικολούδης κατέθεσε στον Πρωθυπουργό μια εισήγηση για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, που περιλάμβανε θεσμικές παρεμβάσεις και δομικές αλλαγές στις ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρχει έξοδος διαφυγής για τους παρανομούντες και κυρίως περιθώριο συναλλαγής. Ο Μίμης από την πλευρά του εισηγήθηκε μια «σφιχτή» εισαγγελική δομή που θα ελέγχει τα ζητήματα διαφθοράς και η οποία θα φροντίζει να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι υποθέσεις εισπρακτικού ενδιαφέροντος.

nnn

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη δεύτερη εισήγηση και δεν συζήτησε ποτέ την πρώτη. Ετσι, φτάσαμε στην υπερ-εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία σήμερα διαχειρίζεται σωρεία υποθέσεων, από τη Novartis έως το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Πειραιώς και από το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

nnn

Με άλλα λόγια, εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχασε τη μάχη έναντι της διαφθοράς και της παραοικονομίας, ας απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό ή στον σύντροφο Μίμη Παπαγγελόπουλο, οι επιλογές των οποίων έριξαν και εξακολουθούν να ρίχνουν σκιές στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναστασιάδης καλεί Στουρνάρα

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης βρίσκεται σε δύσκολη θέση για την υπόθεση του Συνεργατισμού είναι γνωστό. Το πόρισμα που βγήκε του αποδίδει ευθύνες, αν και ο άνθρωπος που πιστώνεται τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας έχει τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ο κύπριος πρόεδρος τηλεφώνησε στον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη και συνομίλησαν για το θέμα αυτό. Το τι είπαν με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά έχει ενδιαφέρον καθώς ο κ. Γεωργιάδης χαίρει εκτιμήσεως και στην Ελλάδα. Να σημειώσω επίσης ότι για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη στην Κύπρο (η θητεία της Γεωργκάτζη λήγει τον Απρίλιο) ακούγονται πολλά γνωστά ονόματα από τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο ένα όνομα που ήταν φαβορί για να καταλάβει αυτή τη θέση, αυτό του Τάκη Αράπογλου, βγήκε από τη λίστα των υποψηφίων, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή τοποθετήθηκε πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου.

ΣΥΠΡΟΣΥ και κυβέρνηση κουρελού

«Πώς σας λένε τώρα, ΣΥΠΡΟΣΥ; Προοδευτική συμμαχία;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο νέο όνομα με το οποίο θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές που είναι «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Στη συνέχεια αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές είπε σε αυστηρό τόνο: «Είστε μια κυβέρνηση κουρελού, άλλοι ξεκίνησαν τη συνταγματική αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν».

Πόσοι φυλάνε τον Τσίπρα;

Θέμα συζήτησης στη Βουλή ήταν πόσοι αστυνομικοί φυλάνε υπουργούς αλλά και πρώην υπουργούς. Για παράδειγμα, ο Σίμος Κεδίκογλου είχε στοιχεία, όπως έλεγε, ότι έναν πρώην υφυπουργό προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ τον φυλάνε έξι αστυνομικοί, λέγοντας μάλιστα ότι ο Νίκος Μαυραγάνης ήταν εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός. Αποκάλυψε ωστόσο ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου όταν ήταν υπουργός Μακεδονίας-Θράκης είχε στη διάθεσή της 14 αστυνομικούς. Τώρα, δεν ξέρω εάν αυτά τα στοιχεία που έδωσε ο γαλάζιος βουλευτής ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εκείνο που ξέρω είναι ότι τον Πρωθυπουργό τον φυλάνε πολλοί και καλά. Με κλούβες, με περιπολίες μυστικών στον Εθνικό Κήπο, με μοτοσικλετιστές. Ομως, δεν έφτανε όλη αυτή η πολυπληθής φρουρά που έχει ο Πρωθυπουργός, οι έχοντες το πρόσταγμα της ασφαλείας του παίρνουν προληπτικά μέτρα προφύλαξής του. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, προληπτικά μέτρα για τη μετακίνηση του κ. Τσίπρα. Να σκεφτείτε ότι την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να μιλήσει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μαζί με τον Μοράλες) και άρχιζαν οι αστυνομικοί να αδειάζουν τους γύρω από το Ιδρυμα δρόμους από τις 3 μετά το μεσημέρι.