Θα μπορούσε κάποιος να καταστρέψει ολόκληρο τον Παγκόσμιο Ιστό; Τι θα χρειαζόταν και ποιες συνέπειες θα είχε;

Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει σήμερα, με αφορμή την συμπλήρωση των 30 ετών από τη γέννηση του Internet (Worldwide Web) ένας από τους μέντορες του Τιμ Μπέρνερς Λι, Μπεν Σιγκάλ.

«Είναι δύσκολο να καταστρέψεις το Internet, αλλά θα μπορούσες» σημειώνει, μιλώντας στο Sputnik.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει ο ίδιος, το να καταστρέψεις τον παγκόσμιο ιστό είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.

«Το Διαδίκτυο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει υπεράριθμες συνδέσεις, επομένως είναι δύσκολο να καταστρέψεις το Internet, αλλά θα μπορούσες» λέει, αναφερόμενος στα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει μία «έκρηξη στο Διάστημα», την οποία παρομοιάζει με μια «πυρηνική βόμβα που πέφτει σε μια χώρα, όχι για να σκοτώσει ανθρώπους απαραίτητα, αλλά που μπορεί να βλάψει σημαντικά τα ηλεκτρονικά».

«Αυτό είναι γνωστό σε πολλούς, εδώ και πολλά χρόνια, και είμαι σίγουρος ότι όλες οι πλευρές μπορούν να το κάνουν, εάν αισθανθούν ότι απειλούνται» σημείωσε.

Όπως είπε, αυτός είναι και ο απόλυτος τρόπος για να απενεργοποιήσει κάποιος το Διαδίκτυο.

«Επομένως ναι, είναι πιθανό, αλλά χωρίς να καταστρέψεις τον κόσμο, είναι πιθανό; Είναι δύσκολο (…). Επομένως, όσο υπάρχουν ραδιοσυχνότητες, καλώδια, λέιζερ ή οτιδήποτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επικοινωνήσεις με αυτά τα πρωτόκολλα. Συνεπώς θα ήταν δύσκολο να το απενεργοποιήσεις εντελώς, αλλά βεβαίως θα μπορούσε κάποιος να κάνει μεγάλη ζημιά. Πριν από λίγα χρόνια, θεωρούσα ότι είναι αδύνατο μια χώρα να φιλτράρει αποτελεσματικά το Internet, αλλά είναι εφικτό. Οι Κινέζοι το έκαναν με επιτυχία, η Ρώσοι το έκαναν. Αρκετοί έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με το θέμα. Βασικά, οι Κινέζοι δεν έχουν Google, αλλά έχουν κάτι δικό τους» επεσήμανε.