Εχασαν τα δύο τρίτα της αξίας τους τα κρυπτονομίσματα

Αποκαλυπτική έρευνα της ΕΥ για το το α’ εξάμηνο του 2018 – Το 30% των ICOs έχουν χάσει ουσιαστικά όλη τους την αξία

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, το 86% των έργων προσφορών κρυπτονομισμάτων οι οποίες είχαν καταχωρηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων το 2017, βρίσκονταν κάτω από την αρχική τιμή εισαγωγής τους

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 το 86% των έργων προσφορών κρυπτονομισμάτων (Initial Coin Offerings – ICOs), οι οποίες είχαν καταχωρηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency exchange) το 2017, βρίσκονταν κάτω από την αρχική τιμή εισαγωγής τους. Και η αξία ενός χαρτοφυλακίου με ICOs αυτού του είδους μειώθηκε κατά 66% από τη στιγμή που η αγορά έφτασε στο ζενίθ της, στις αρχές του χρόνου, διαπιστώνει η μελέτη της ΕΥ, «Initial Coin Offerings: The Class of 2017 – one year later».

Η έρευνα, η οποία εξέτασε την πρόοδο και τις επενδυτικές αποδόσεις των ICOs, διαπιστώνει ότι το 30% των ICOs έχουν χάσει ουσιαστικά όλη τους την αξία. Υπήρξαν κέρδη μεταξύ της τάξης του 2017 από το ICO τους (όσων δηλαδή εισήλθαν στις αγορές το 2017), με τα περισσότερα κέρδη (99%) να συγκεντρώνονται στα 10 κορυφαία ειδικά νομίσματα ICO (ICO tokens), η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στην κατηγορία υποδομών blockchain.

Η τελευταία έρευνα ακολουθεί την αρχική ανάλυση που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥ πριν από μερικούς μήνες, αναλύοντας τα κορυφαία ICOs, που αντιπροσώπευαν το 87% της χρηματοδότησης για ICO το 2017. Διαπίστωσε, επίσης, ότι η έλλειψη ουσιαστικής αποτίμησης και διαδικασιών due diligence από τους δυνητικούς επενδυτές οδηγούσε σε μεγάλη αστάθεια την απόδοση των ICOs, ένα πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης πως τα ICOs ισχυρίζονται ότι συγκέντρωσαν έσοδα πάνω από 15 δισ. δολάρια το 2018, εν συγκρίσει με τα 4,1 δισ. δολάρια το 2017. Ωστόσο, η ΕΥ διαπίστωσε ότι μόνο 29% (25) από τα έργα ICO του 2017 που αξιολόγησε η εταιρεία προχώρησαν σε πρωτότυπα ή λειτουργικά προϊόντα – μια αύξηση μόλις 13% από τον Δεκέμβριο του 2017. Το υπόλοιπο 71% δεν προσφέρεται στην αγορά.

Πέφτουν και τα utility tokens

Η ΕΥ εξέτασε, επίσης, 25 εταιρείες με λειτουργικά προϊόντα. Από αυτές, επτά δέχθηκαν πληρωμές σε παραστατικό χρήμα (fiat currency), καθώς και ειδικά νομίσματα ICO για τις προσφορές των προϊόντων τους.

Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές απευθείας, χωρίς να αγοράζουν τα ειδικά νομίσματα που εκδίδονται κατά τη διαδικασία ICO, παρακάμπτοντας έτσι την κοινότητα των δικαιούχων συμβολαίων ειδικών νομισμάτων και μειώνοντας την αξία των ειδικών νομισμάτων ICO.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μια εταιρεία ICO έχει εγκαταλείψει τους επενδυτές ICO, επειδή δεν δέχεται πλέον τα ειδικά νομίσματά τους (de-tokenizing).

Κυριαρχεί το Ethereum

Το Ethereum είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα και καταγράφει την υψηλότερη δραστηριότητα μεταξύ των προγραμματιστών, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ νέες πλατφόρμες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, τα νέα έργα υποδομών ICO δεν φαίνεται να είχαν κάποια επιτυχία στο να μειώσουν την κυριαρχία του Ethereum ως κύριας πλατφόρμας του κλάδου.

«Τα κρυπτονομίσματα και τα ειδικά νομίσματα έχουν προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονη ανησυχία» σημείωσε ο εταίρος και επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, Γιώργος Παπαδημητρίου.

«Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί σήμερα εκτός οργανωμένου και αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και, συνεπώς, πέραν των υψηλών αποδόσεων, περικλείει ορισμένους σημαντικούς κινδύνους» τόνισε το στέλεχος της ΕΥ.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι η υποχώρηση που κατέγραψε η μελέτη της ΕΥ φανερώνει αυτή την αστάθεια της αγοράς. «Συνεπώς, τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ICOs και να μελετήσουν λεπτομερώς την αγορά προτού προβούν σε κάποια σχετική κίνηση» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk