Τρία δευτερόλεπτα (χρονομετρημένα) διήρκεσε η συναίνεση με τη ΝΔ που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) για τα πλεονάσματα: «Αφού η αντιπολίτευση, που υπέγραψε για 4,5% πλεονάσματα, ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί» είπε ο κ. Τσίπρας. Και αμέσως μετά επιτέθηκε στη ΝΔ για το Ασφαλιστικό που θέλει να επιβάλει τύπου Πινοτσέτ και για τα πλεονάσματα που θέλει να υπάρξουν προκειμένου να κάνει δωράκια στους ελίτ φίλους της, όπως είπε.

nnn

Τι είδους συναίνεση είναι αυτή ή τι είδους κάλεσμα κάνει για κοινή πορεία με τις δημοκρατικές δυνάμεις εν όψει εκλογών ουδείς το καταλαβαίνει. Από τη μια ζητεί συναίνεση και από την άλλη επιτίθεται με σφοδρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Το ξέρει η Σκάρλετ;

Εξαπολύοντας συγκεκριμένα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν ξέρω βέβαια αν ο Ευκλείδης συμφωνεί, διότι θεωρεί ότι του είναι δύσκολο να κλείσει ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, αλλά εγώ που είμαι πιο αισιόδοξος από τον Ευκλείδη ότι μπορώ να κλείσω ένα ραντεβού μαζί της, είμαι εδώ και λέω αύριο το πρωί». Την ίδια ώρα ο κ. Τσακαλώτος γελούσε.

Ποιοι ακούγονται για επίτροποι

Στα δημοσιογραφικά αλλά και στα πολιτικά γραφεία άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για το ποιους σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει για θέση επιτρόπου στην Κομισιόν. Ακούστηκαν τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη (το όνομα της οποίας ακούστηκε και για το ευρωψηφοδέλτιο), του Γιάννη Δραγασάκη, του Αλέξη Χαρίτση. Να σημειώσω ότι το όνομα της Λούκας Κατσέλη ακούγεται γενικώς όποτε αδειάσει κάποια θέση. Πότε στην Παγκόσμια Τράπεζα, άλλοτε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πότε στο ΔΝΤ ή ακόμη και σε υπουργικό θώκο.

Οταν ο Σταθάκης διασταυρώθηκε με τον Κιτσάκο

Η σκηνή που θα σας περιγράψω έλαβε χώρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όταν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο CEO της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης συναντήθηκαν τυχαίως με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο.

nnn

Σας θυμίζω πως στον Θεόδωρο Κιτσάκο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σχετικά με την υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο κ. Κιτσάκος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ τον Νοέμβριο 2015 και εκδιώχθηκε δύο χρόνια μετά από τους μετόχους της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της ELFE.

nnn

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τοποθέτησε τον κ. Κιτσάκο στη ΔΕΠΑ παρότι ο ίδιος είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τόσο ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής όσο και ως γενικός διευθυντής της ίδιας της ELFE. Μεταξύ άλλων, του καταμαρτυρείται ότι ως CEO της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό, μια περίοδο που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθόδευε την αποψίλωση της ELFE από κάθε παραγωγική δραστηριότητα με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της σε παρένθετες κυπριακές εταιρείες.

nnn

Ο κ. Κιτσάκος ελέγχεται και για τις σχέσεις του με τον Μανώλη Πετσίτη, τον φίλο του Νίκου Παππά, ο οποίος μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος του Μαξίμου» την εποχή που μισθοδοτούνταν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και είχε πλήθος συναντήσεων με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, χωρίς ακόμη και σήμερα να είναι γνωστό το περιεχόμενό τους.

nnn

Στα κυβερνητικά στελέχη που είχε κατονομάσει ο κ. Κιτσάκος για το ότι γνώριζαν για τα «φέσια» της ELFE αλλά του ζητούσαν να καθυστερήσει τα διασφαλιστικά μέτρα, όπως π.χ. να θέσει σε αναγκαστική διαχείριση τη λιπασματοβιομηχανία, συμπεριλαμβάνονται οι Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

nnn

Οταν ο κ. Σταθάκης διασταυρώθηκε με τον κ. Κιτσάκο σε αίθουσα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συνεργάτης του υπουργού αναρωτήθηκε «μα τι κάνει αυτός εδώ;». Την ίδια απορία είχε και ο CEO της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος από το βήμα του Φόρουμ και ενώ στο ακροατήριο ήταν ο κ. Κιτσάκος αποκάλυψε πως η επιχείρηση αερίου διαπραγματεύεται να θέσει υπό αναγκαστική διαχείριση την ELFE, δηλαδή να την πάρει από τον έλεγχο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έως ότου τουλάχιστον να μειώσει τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ.

nnn

Και το ερώτημα παραμένει: Πώς βρέθηκε ο κ. Κιτσάκος στους Δελφούς; Να σας λύσω την απορία. Οπως μου λένε, ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ είχε προσφέρει μεγάλες χορηγίες στους διοργανωτές το 2016 και 2017 (ως ΔΕΠΑ) και οι συντελεστές του Φόρουμ θεώρησαν σωστό να του στείλουν τιμητική πρόσκληση.

Το τραμπολίνο του Πατούλη

Πάμε τώρα σε ένα τραμπολίνο! Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  Γιώργος Πατούλης πήγε στο αποκριάτικο πάρτι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο είχε επιμεληθεί προσωπικώς, στο  ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Εκεί φωτογραφήθηκε με μικρούς και μεγάλους, κυρίως με μικρούς. Ξανάνιωσε τόσο πολύ που κάποια στιγμή θέλησε να κάνει και… bungee τραμπολίνο παρότι φορούσε κοστούμι και γραβάτα. Σε αυτό το άθλημα ο συμμετέχων δένεται με ειδική ζώνη από δύο λαστιχένια σχοινιά και αναπηδά στο τραμπολίνο κάνοντας κωλοτούμπες και άλλες φιγούρες με ασφάλεια. Πήγε κοντά λοιπόν, το περιεργάστηκε, αλλά στο τέλος κοντοστάθηκε. Ενώ όντως είχε τη διάθεση να ανέβει, τελικώς συγκρατήθηκε και χειροκρότησε τα παιδιά.

Σε λένε Τσίπρα και είσαι ηγέτης

Δείτε πού μπορεί να φθάσει η λατρεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Αλέξη Τσίπρα (τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι εκλογές). Του γράφουν ακόμη και… τραγούδια: Για παράδειγμα  η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (που τελευταίως βαρέθηκε ο κόσμος να τη βλέπει στην τηλεόραση) τραγούδησε για τον κ. Τσίπρα μπροστά στην κάμερα, σε συνέντευξη που έδωσε: «Σε λένε Αλέξη και είσαι ηγέτης. Η κάθε σου λέξη, ομόνοια και καταπέλτης» είναι οι στίχοι που έγραψε η βουλευτής, ενώ χαρακτήρισε πολύ γοητευτικό τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια ηγετική προσωπικότητα. Δεν καταλαβαίνει από βαρίδια. Δεν θα ακολουθήσει κάτι που θα του πει ένας υπουργός ή συνεργάτης του, αν δεν το θέλει ο ίδιος».

Ο Μιχαλολιάκος στο ευρωψηφοδέλτιο

Σας έχω νέα για τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Ο Β. Μιχαλολιάκος, μαθαίνω, επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή και οδεύει προς το ευρωψηφοδέλτιο. Ακόμη, ο Γιώργος Αμυράς (πρώην του Ποταμιού) έκλεισε οριστικά για τον Νότιο Τομέα της Αττικής με τη ΝΔ και όχι με το ευρωψηφοδέλτιο, όπου εκεί είναι υποψήφια η Κατερίνα Μάρκου (επίσης πρώην του Ποταμιού).

Ο Μητσοτάκης στην Αμερική

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα συνοδεύσει τον σύζυγό της, πρόεδρο της ΝΔ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ξέρετε γιατί; Διότι στη Βοστώνη πρόκειται να συναντηθεί και με τα παιδιά της. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Πέμπτη (και θα επιστρέψει την Καθαρά Δευτέρα), θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Tufts (όπου να σημειώσω καθηγητής είναι ο Γιώργος Αλογοσκούφης) και θα κάνει έναν σταθμό στη Νέα Υόρκη για να δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά δίκτυα, ζητώντας από τους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα για επενδύσεις.