Ανησυχητικές πληροφορίες ότι η κυβέρνηση μαγειρεύει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, έχουν φτάσει στις τραπεζικές διοικήσεις τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, υπάρχουν ενδείξεις ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα είναι διαφορετικό από το προϊόν της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια των τραπεζών για καθάρισμα των ισολογισμών τους.

Κι αυτό διότι το κυβερνητικό επιτελείο διαπίστωσε ότι η περίμετρος του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν περιλαμβάνει ικανό αριθμό οφειλετών και θα επιχειρήσει να αλλάξει κάποια κριτήρια για να αυξήσει τους δικαιούχους ενόψει εκλογών.

Δεν αποκλείεται ακόμη και η διαμόρφωση σε υψηλότερα επίπεδα των ορίων που συμφωνήθηκαν ως προς την αντικειμενική αξία (250.000 ευρώ) και το ύψος του δανειακού υπολοίπου (130.000 ευρώ) τη στιγμή της αίτησης.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των τραπεζών και το τελικό σχέδιο νόμου ανατρέπει τη συμφωνία τους, δημιουργείται μείζον ζήτημα, καθώς ανατρέπονται τα δεδομένα και δυσκολεύουν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα κληθούν εφαρμόσουν τα φιλόδοξα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων της επόμενης τριετίας.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επαναδιαπραγματευτούν τα συμφωνηθέντα, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει πλέον κανένα νόημα να συζητούμε με μία κυβέρνηση που άλλα λέει δια ζώσης και άλλα στη συνέχεια πράττει».

Αύξηση κακοπληρωτών

Πάντως, ήδη η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει προκαλέσει αρρυθμίες στη συναλλακτική κουλτούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αξιοσημείωτος αριθμός δανειοληπτών, που μέχρι σήμερα ήταν συνεπής στην εξόφληση των δόσεών του, από την αρχή του χρόνου έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη του, υπό την προσδοκία ένταξής τους στο νέο προστατευτικό καθεστώς.

Επιπλέον, έχει ανακοπεί ο ρυθμός ρύθμισης κόκκινων δανείων, καθώς οι οφειλέτες αρνούνται να συζητήσουν για νέους διακανονισμούς, εν αναμονή των τελικών ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των θεσμών στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς ακόμη και η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών δεν ήταν σίγουρο πως θα εξασφάλιζε το πράσινο φως.

Πόσο μάλλον εάν η τελική ρύθμιση είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη για τους δανειολήπτες.