Η κατασκευή του Πράδο (που σηµαίνει λιβάδι στα ισπανικά) ανετέθη τη δεκαετία του 1780 από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ της Ισπανίας στον Χουάν ντε Βιγιανουέβα, τον µεγάλο ισπανό αρχιτέκτονα που είχε σχεδιάσει και τον γειτνιάζοντα µε το Πράδο Βοτανικό Κήπο και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο.

Αρχικώς ο µονάρχης ήθελε να δηµιουργήσει ένα µουσείο φυσικής ιστορίας στο πνεύµα του Διαφωτισµού. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεµοι και η άφιξη των γαλλικών στρατευµάτων στη Μαδρίτη επέφεραν καταστροφές στο κτίσµα του µουσείου, το οποίο χρησιµοποιήθηκε και ως επιτελείο του ιππικού.

Χάρη στην επιµονή του βασιλιά Φερδινάνδου του Ζ’ και της συζύγου του Μαρίας Ισαβέλλας, το µουσείο ανασυγκροτήθηκε και αποφασίστηκε ότι έπρεπε να φιλοξενήσει τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης και να µην αφιερωθεί στις προόδους των επιστηµών και του Διαφωτισµού.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Μαρίλια Παπαθανασίου ανατρέχει στις ημερομηνίες, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την παγκόσμια καλλιτεχνική κιβωτό στην καρδιά της Μαδρίτης.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής».