Έντονο διάλογο προκάλεσε η περίπτωση της Βρετανίδας Σαμίμα Μπέγκρουμ η οποία είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ζητά να επιστρέψει τώρα στη Βρετανία, μαζί με τον γιο της. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει σκοπό να αφαιρέσει, για λόγους ασφαλείας, την υπηκοότητα της.

Σε ηλικία 15 ετών, πριν από τέσσερα χρόνια, η Σαμίμα εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στην ISIS.

Η 19χρονη, πια, κοπέλα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ της Συρίας, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Σήμερα, βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

Η ίδια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν εμφανίστηκε αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με δεκάδες νεκρούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, απέστειλε επιστολή στην μητέρα της Μπέγκουμ, ενημερώνοντάς την ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είχε λάβει την απόφαση να της στερήσει την βρετανική υπηκοότητα.

Η επιστολή ζητούσε από την μητέρα της Μπέγκουμ να ενημερώσει την κόρη της για την απόφαση και να ξεκινήσει την διαδικασία έφεσης.

«Δεν ξέρω τι να πω», ανέφερε στην ITV News. «Είμαι λίγο σοκαρισμένη. Είναι λίγο απογοητευτικό. Νιώθω σαν να είναι λίγο άδικο για μένα και για το γιο μου».

Ερωτηθείς για την απόφαση ένας εκπρόσωπος είπε ότι η προτεραιότητα του Τζαβίντ ήταν «η ασφάλεια της Βρετανίας και των πολιτών της».
Μάλιστα σχολίασε ότι αποφάσεις για την αφαίρεση της υπηκοότητας «βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και δεν λαμβάνονται επιπόλαια».

Η Μπέγκουμ ονόμασε τον νεογέννητο γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ. Βασανίστηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία από το Ισλαμικό Κράτος αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η Μπέγκουμ θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές αλλά ερωτηθείσα από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.

Ο λόρδος Κάρλαϊλ, ένας δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Σαμίμα.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές «δεν γνωρίζει ποια είναι».
Όπως είπε ο ίδιος, «η θέση μας είναι ότι πρακτικά έχει μείνει άπατρις».

Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό «θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο».