Το Ισλαμικό Κράτος, η εξτρεμιστική οργάνωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι έχει ηττηθεί, μετρά ακόμη χιλιάδες μαχητές, υποστήριξε ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών (National Intelligence) Νταν Κόουτς.

Το ΙΚ «ελέγχει ακόμη χιλιάδες μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία», ανέφερε ο Κόουτς σε έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο και η οποία αφορά στις «απειλές» που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση «διατηρεί οκτώ παρακλάδια, περισσότερα από δέκα δίκτυα και χιλιάδες υποστηρικτές διασκορπισμένους σε όλον τον κόσμο, παρά τις σημαντικές απώλειές της όσον αφορά την ηγεσία της και τα εδάφη» που είχε κατακτήσει, πρόσθεσε.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ο Τραμπ ανακοίνωσε πριν από τα Χριστούγεννα ότι σχεδιάζει να αποσύρει τους περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι το ΙΚ έχει ουσιαστικά ηττηθεί. «Νικήσαμε το ΙΚ, είναι καιρός να επιστρέψουμε» είπε.

Μολονότι το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας έχει πλέον διαλυθεί, η οργάνωση διατηρεί εφεδρείες και παραμένει ικανή να εξαπολύσει φονικές επιθέσεις όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.