ΗΠΑ vs Γερμανίας για έκδοση στην Τουρκία, ισλαμιστή τρομοκράτη

Πρόκειται για έναν άνδρα -με διπλή υπηκοότητα, γερμανική και τουρκική- ο οποίος είναι μέλος τριμελούς πυρήνα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δρούσε στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές τον εξέδωσαν στην Τουρκία, αψηφώντας το αντίστοιχο αμερικανικό αίτημα.

Η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων ανέβηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που φιλοξενήθηκε στην Ουάσινγκτον

Διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ προκάλεσε η απόφαση των γερμανικών αρχών να εκδώσουν στην Τουρκία έναν καταδικασμένο για ισλαμικές τρομοκρατικές ενέργειες. Το πρόσωπο που προκάλεσε την κλιμάκωση της έντασης είναι ο Αντέμ Γιλμάζ, την έκδοση του οποίου είχε ζητήσει η Ουάσινγκτον. Πρόκειται για έναν άνδρα -με διπλή υπηκοότητα,  γερμανική και τουρκική- ο οποίος είναι μέλος τριμελούς πυρήνα που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δρούσε στη Γερμανία.

Η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων ανέβηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που φιλοξενήθηκε στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το γεγονός ότι η Γερμανία «αψήφησε» το αμερικανικό αίτημα και αποφάσισε να τον εκδώσει στην Άγκυρα οδήγησε σε μια «έκρηξη οργής».

Η ένταση που εκδηλώθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας κατέδειξε ότι η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την αντίδραση της για το συγκεκριμένο θέμα, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στις δυο συμμαχικές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Λίγες ώρες αργότερα μάλιστα ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι βοήθησε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη να αποδράσει από την δικαιοσύνη, διότι βάζοντας τον στο αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία αψήφησε ουσιαστικά το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση του.

Ο Μάας εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Ο Ουίτακερ επέμεινε ότι «είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση της Γερμανίας να απελάσει έναν επικίνδυνο τρομοκράτη στην Τουρκία παρά να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τη συνενοχή του στη δολοφονία δύο Αμερικανών στρατιωτών» και υποστήριξε: «Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ότι δεν φρόντισε της να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, παραβίασε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας έκδοσης των δύο χωρών και υπονόμευσε το κράτος δικαίου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι «δεν ικανοποιήθηκε» με την εξήγηση του Γερμανού υπουργού και πρόσθεσε ότι το επεισόδιο ενδέχεται να βλάψει τη συνεργασία ως προς την επιβολή του νόμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Η εξέλιξη στην υπόθεση του Γιλμάζ προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον, καθώς εκκρεμεί ακόμα στην Γερμανία η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοση δύο Ιρανών υπηκόων, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk