Ευχάριστα φαίνεται να είναι τα τελευταία νέα για την προσεχή ταινία του Κώστα Ζάπα «Φrankenstein», εμπνευσμένη φυσικά από το ομότιτλο μνημειώδες μυθιστόρημα τρόμου της Μέρι Σέλεϊ που πολλάκις έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Προσφάτως, η ελληνογερμανική συμπαραγωγή εξασφάλισε τη συμμετοχή του αμερικανού ηθοποιού Λουίς Μάντιλορ («Γάμος α λα ελληνικά») και σύμφωνα με τον παραγωγό Γρηγόρη Αθανασίου τα γυρίσματα αρχίζουν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. Η επίσημη υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: «Ενας μυστηριώδης περιοδεύων θίασος παρουσιάζει μια παράσταση για τον Φρανκενστάιν στο εγκαταλειμμένο θέατρο μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Μια φιλόδοξη νέα δημοσιογράφος από τοπικό κανάλι πιστεύει ότι η ιστορία του Φρανκενστάιν δεν είναι διόλου μια λογοτεχνική επινόηση αλλά κρύβει την ιστορία μιας ομάδας αλχημιστών που ιδρύθηκε από τον νεαρό γιατρό Βίκτορ Φρανκενστάιν, ο οποίος το 1817 μπόρεσε να νικήσει τον θάνατο. Παίρνοντας συνεντεύξεις από μέλη του θιάσου, η νεαρή δημοσιογράφος έρχεται αντιμέτωπη με τους σκοτεινούς ήρωες του μυθιστορήματος». Την ώρα που η οικογένεια, η σεξουαλικότητα και η πολιτική εκτίθενται πρωτόγονα (και πρωτόγνωρα) σε όλο το κινηματογραφικό έργο του Κώστα Ζάπα («Uncut Family» – 2004, «The Last Porn Movie» – 2006, «Μικρές ελευθερίες» – 2008, «Η ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας» – 2010) θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ο ιδιαίτερος αυτός σκηνοθέτης θα έχει διαχειριστεί έναν τόσο κλασικό μύθο. Οι ταινίες του Ζάπα, που όλες έχουν βρει διανομή στην Ελλάδα, καταρρίπτουν ταμπού και εξερευνούν τη σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης προκαλώντας τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλούν τους μη μυημένους να τις ανακαλύψουν.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φέρουμε τον μύθο σε επαφή με τη γενιά των 18άρηδων και των 20άρηδων που δεν ξέρουν τίποτε για αυτόν» είπε στο «Βήμα» ο παραγωγός της ταινίας Γρηγόρης Αθανασίου, στενός συνεργάτης του Κ. Ζάπα σε όλες τις ταινίες του. Σύμφωνα με τον Αθανασίου κάτι παρόμοιο με τον «Φrankenstein» δεν έχει γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα και ένας από τους λόγους που τα γυρίσματα καθυστέρησαν πολύ δεν ήταν τόσο τα χρήματα όσο η προσεκτική προσαρμογή του αρχικού μύθου στην Ελλάδα των καιρών μας. Επίσης εξαιρετικά θετικό βήμα είναι ότι εξασφάλισε τη χορηγία τεχνολογίας από τα καταστήματα Πλαίσιο και του make-up από την Kryolan.

Ο Λούις Μάντιλορ (αδελφός του επίσης ηθοποιού Κώστα Μάντιλορ) συμμετέχει στην ταινία ως γκεστ (υποδύεται έναν τυφλό) και σύμφωνα με τον Αθανασίου, ενώ θα μπορούσε να έρθει στην Αθήνα δύο ημέρες πριν από το γύρισμά του, εκείνος προτίμησε να έρθει μία εβδομάδα νωρίτερα προκειμένου να δουλέψει όσο το δυνατόν καλύτερα με τον Ζάπα.

Πέραν του Μάντιλορ, στην ταινία θα παίξουν οι Ελλη Τσιτσιπά, Αντώνης Γκορίτσας, Νικολίτσα Ντρίζη, Δήμητρα Χατούπη, Βασίλης Μπισμπίκης και Δανάη Παπουτσή, ενώ σημαντική για την ταινία φαίνεται ότι θα είναι η συμμετοχή του ειδικού στα special effects και animator Παναγιώτη Ράππα (είναι ισόβιο μέλος της Ακαδημίας των Οσκαρ και έχει συνεργαστεί με την DreamWorks του Στίβεν Σπίλμπεργκ).

Ο «Φrankenstein» είναι μια  διεθνής συμπαραγωγή της MPFilms (Ελλάδα) με την Dreamfilms Gmbh (Γερμανία).