«Σαν Φρανσίσκο, 1906. Το διάσημο μπαρ “Bank Exchange” δημιουργεί το περίφημο punch με pisco – ένα απόσταγμα από σταφύλι που ακόμη φτιάχνεται στο Περού –, λάιμ και φρέσκο σιρόπι από ανανά. Προσθέτουμε την πολυπλοκότητα των αρωματικών bitters και την ευφυΐα ενός ντανταϊστή καλλιτέχνη και έχουμε ένα από τα πιο φρέσκα κοκτέιλ της Αθήνας του σήμερα». Αυτή είναι η ομολογουμένως δελεαστικότατη περιγραφή του κοκτέιλ «Du Champ’s Punch» στον κατάλογο του «Baba au Rum». Λίγα λόγια, περιεκτικά και στην ουσία. Κάτι σαν τη φιλοσοφία και την προσωπικότητα των ανθρώπων του δημοφιλέστατου μπαρ της Αθήνας, κρίνοντας από τον Φαίδωνα Παπανικολάου, που έφτιαξε το ποτό και μας έδωσε τη συνταγή. Αν και ξεκίνησε, όπως λέει ο ίδιος, λίγο αργά την καριέρα του ως mixologist, το έκανε απολύτως συνειδητοποιημένα και με απόφαση να εντρυφήσει στο αντικείμενο. Διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία πάνω στο θέμα του ποτού, δίνει σεμινάρια στην Αθήνα και στο εξωτερικό και γράφει στο τριμηνιαίο περιοδικό «Fine», που εκδίδεται από το «Baba au Rum», 30ό στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. «Δεν έχουν και πολλή σημασία οι λίστες και τα βραβεία. Ναι, έχουμε αρκετά. Εμάς όμως μας νοιάζει να απολαμβάνει τα ποτά μας ο κόσμος». Σκοπός επετεύχθη!
Du Champ’s Punch (για 1 ποτήρι)
Παγώνουμε ένα χαμηλό, φαρδύ ποτήρι είτε γεμίζοντάς το με σπασμένο πάγο όση ώρα φτιάχνουμε το κοκτέιλ είτε βάζοντάς το ελαφρώς βρεγμένο στην κατάψυξη. Χτυπάμε στο σέικερ 50 ml pisco (το πιο αρωματικό που μπορούμε να βρούμε), 25 ml φρέσκο χυμό λάιμ, 25 ml φυσικό σιρόπι ανανά*, 15 ml λικέρ elderflower, 2 σταγόνες angostura bitters και 1 τσιμπιά λευκό πιπέρι. Τα χτυπάμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το ποτήρι (αν είχαμε βάλει πάγο) και το γεμίζουμε με μεγάλα παγάκια. Σουρώνουμε μέσα το κοκτέιλ. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγη λεβάντα.
* Φτιάχνουμε στον αποχυμωτή χυμό από φρέσκο ανανά και τον βράζουμε ελαφρώς με λίγη ζάχαρη ώσπου να λιώσει. Τον χρησιμοποιούμε αφού κρυώσει.