Πρώτη φορά το 2017, μια περιοχή της Ελλάδας, συγκεκριμένα το Νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες), ανακηρύχθηκε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019. Διαγωνίστηκε γι’ αυτό, «εναντίον» άλλων υποψηφίων περιφερειών άλλων ευρωπαϊκών κρατών και κέρδισε, έχοντας προετοιμάσει έναν καλό φάκελλο (που σημαίνει εν ολίγοις,  ότι κατέδειξε ότι η περιοχή έχει δικά της προϊόντα και παραγωγούς,  ότι οι γαστρονομικοί φορείς και η κοινωνία  συμμετέχουν ενεργά στην διοργάνωση, ότι υπάρχουν οι υποδομές (εστιατόρια κλπ) και ότι η γαστρονομία της έχει κάτι ξεχωριστό και ιδαίτερο να παρουσιάσει), και έχοντας μαγειρέψει τα εδέσματα που κέρδισαν τους κριτές.

Φέτος λοιπόν ξεκινούν οι εκδηλώσεις που θα δώσουν στην νίκη αυτή την ουσία και το περιεχόμενό της.

Μας μίλησαν  για τις δράσεις που θα γίνουν, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στο Κυκλαδικό Μουσείο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η πρέσβειρα της διοργάνωσης η Παριανή μαγείρισσα κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.  Πολλά και ενδιαφέροντα ακούσαμε, εξ ων το κατά την γνώμη μου σημαντικότερο  «οι Kηπουροί του Αιγαίου» αγγλιστί «Αegean Gardeners»  όπου τα παιδιά φυτεύουν και φροντίζουν έναν λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους .

Σημαντικό επίσης ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς της αγκάλιασαν την προσπάθεια με θέρμη και συμμετέχουν όπως μπορεί ο καθένας.  Το νούμερο είναι ενδεικτικό, 117 φορείς από την λέσχη Αρχιμαγείρων μέχρι τον μικρότερο πολιτιστικό φορέα, όλοι είναι πρόθυμοι να αναδείξουν τα προϊόντα και την γαστρονομία του κάθε νησιού.

Εμείς ας ελπίσουμε ότι η χρονιά αυτή θα φέρει κάτι που θα μείνει στον τόπο και στην συνείδηση των κατοίκων του.  και ότι και δεν θα είναι ένα ακόμη marketing event για ένα είδος προβολής που έχει από καιρό πάψει να φέρνει αποτελέσματα ουσίας.  Μακάρι ο στόχος να είναι η αυθεντικότητα και η ποιότητα που θα απευθύνεται σε ντόπιους και επισκέπτες, και η ενίσχυση των μικρών παραγωγών που θα παραμείνουν «μικροί» και όχι τα εύκολα success stories. Kαι μακάρι το παράδειγμα της περιφερείας Νοτίου Αιγαίου να ακολουθήσουν και άλλες γαστρονομικές περιφέρειες της πατρίδας μας.