Η νομιμότητα της παύσης του Μουφτή Ξάνθης αλλά και αυτού της Κομοτηνής, από τον υπουργό Παιδείας, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει  τόσο ο Μουφτής Ξάνθης, Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, όσο και αυτός της Κομοτηνής, Τζαμαλή Μέτσο, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τον περασμένο Αύγουστο παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Ο συνήγορος τους ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι η παύση από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάννης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων. Σε καμία άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου  ηλικίας (67ο), τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, ως εκ τούτου δεν υφίσταται όριο αποχώρησης.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Το όριο εξόδου, λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα  του Μουφτή, εκτίμησε ο ίδιος.

 Η Ολομέλεια τους ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.