Προετοιμασία: 15΄ Ψήσιμο: 45΄ για τους κεφτέδες + 15΄ για την πολέντα

Υλικά (για 36 κεφτεδάκια)
Για τους ψαροκεφτέδες
600 γρ. πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια, βρασμένες
700 γρ. φιλέτο λευκόσαρκου ψαριού, όπως γαλέος, ξιφίας, μπακαλιάρος κ.τ.λ. (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ψάρι ή έτοιμα κατεψυγμένα φιλέτα, ακόμα και ψημένο στον φούρνο από την προηγούμενη ημέρα)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
+ επιπλέον τριμμένη φρυγανιά για να καλύψουμε τους κεφτέδες
2 αβγά
Θαλασσινό αλάτι
Για την πολέντα
για 4-6 μερίδες
1.140 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
2 κουτ. γλυκού αλάτι
310 γρ. πολέντα (στα περισσότερα σουπερμάρκετ και καταστήματα βιολογικών)
3 κουτ. σούπας βούτυρο

Κεφτέδες: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό (ή στον ατμομάγειρα) και τις βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια τις λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι ή το εργαλείο του πουρέ.
Παράλληλα, βράζουμε ή ψήνουμε στον ατμό τα φιλέτα του ψαριού για 6-8 λεπτά. Αν έχουμε ολόκληρο ψάρι, το βράζουμε ολόκληρο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα και όλα τα κόκαλα. Μαδάμε με τα χέρια τα φιλέτα και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη λιωμένη πατάτα, το κρεμμύδι, το ένα αβγό, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι, το ξίδι και την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 180°C.
Σε ένα μπολάκι σπάμε ένα αβγό και το χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή τον αβγοδάρτη. Σε ένα δισκάκι απλώνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, τους βουτάμε στο αβγό και στη συνέχεια στη φρυγανιά, καλύπτοντάς τους καλά από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα της λαμαρίνας σε σειρές. Σε περίπτωση που οι κεφτέδες κολλάνε στα χέρια μας, τα λαδώνουμε ελαφρά ή φοράμε γάντια μιας χρήσης κατάλληλα για μαγειρική.
Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες. Τρώγονται εξίσου ευχάριστα κρύοι ή ζεστοί.
Πολέντα: Βάζουμε το νερό με το αλάτι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε σιγά-σιγά την πολέντα, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για λίγα λεπτά (περίπου 15 λεπτά), ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει. Συμπληρώνουμε αλάτι, αν χρειάζεται. Σερβίρουμε αμέσως.