Πρωτότυπο εργαστήρι «θεατρικού ντοκιμαντέρ» πρόκειται να πραγματοποιηθεί και μάλιστα δωρεάν από το Σάββατο 2 ως την Παρασκευή 8 Μαρτίου σε χώρο της Θεσσαλονίκης που θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για μια από τις παράλληλες δράσεις του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στην ουσία απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου (ηθοποιούς και τελειόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, δραματουργούς), καθώς και σε επιστήμονες-ερευνητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να απαντήσει καίρια ερωτήματα γύρω από το θέατρο σε συνδυασμό με τον κινηματογράφο: Κατ’ αρχάς τι ακριβώς είναι το θεατρικό ντοκιμαντέρ; Πώς δημιουργείται; Ποιες τεχνικές αξιοποιεί; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει; Πώς προσεγγίζει τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα;

Η δράση έχει τίτλο «Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Αλλο στο Θεατρικό Ντοκιμαντέρ» και η θεματολογία του αφορά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου επιμελείται η θεατρική σκηνοθέτρια και κοινωνική ανθρωπολόγος Μάρθα Μπουζιούρη.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής plays2place και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια μιας εβδομάδας εντατικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η ιστορική και πολιτισμική συγκυρία επέδρασε στην εξέλιξη της φόρμας και των θεματικών του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους, ενώ θα διαβάσουν και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα θεατρικών ντοκιμαντέρ της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, αναλύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν επίσης να συνδημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο θεατρικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως δίπολου «θύμα ή απειλή». Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στις 8 Μαρτίου σε μορφή θεατρικού αναλογίου / work in progress, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας κατόπιν πρόσκλησης της Μπιενάλε της Βαρσοβίας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενδεικτική βιβλιογραφία-εργογραφία, ενώ η παρακολούθηση της πλήρους διάρκειας του εργαστηρίου είναι υποχρεωτική.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή βιογραφικού σημειώματος, καθώς και ενός σύντομου κειμένου 150-200 λέξεων, το οποίο να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να λάβουν μέρος. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τα παραπάνω, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (κινητό τηλέφωνο, εναλλακτικό email επικοινωνίας εάν υπάρχει) στο email documentary@filmfestival.gr μέχρι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 16.00 με την ένδειξη «Ονοματεπώνυμο – Εργαστήριο θεατρικού ντοκιμαντέρ».

Θα επιλεγεί περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, με ανώτατο όριο τα 12 άτομα.