«Πόλεμος» έχει σκεπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων καθώς «δεν μπορεί να απορροφά άλλο τις επιβαρύνσεις, αλλά και προκειμένου να έχει μία επιτυχημένη έξοδο δανεισμού στις αγορές».

Οι αναπροσαρμογές αναμένονται περί το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά αν πάρει ένα σαφές σινιάλο της κυβέρνησης, τότε θα μπορέσει να βγει στις αγορές τον επόμενο μήνα για να δανειστεί 250 με 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ψαλιδιστεί και η έκπτωση 15% που απολαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της, οι οποίοι και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνουν ότι «δεν είναι περίοδος για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο Open TV τόνισε ότι «κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Η τιμή έχει μειωθεί το ’17 και το ’18 βάσει Eurostat, λόγω ανταγωνισμού. Τώρα πια η ΔΕΗ έχει το 80% και το 20% οι ανταγωνιστές. Γι αυτό το λόγο έχει γίνει βελτίωση τιμών και η ΔΕΗ από την πλευρά της, κάνει εκπτώσεις για να κρατάει το νοικοκυριό».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στις υπόλοιπες χρεώσεις δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση: «Τα εμπορικά της ΔΕΗ όμως, δεν αφορούν την κυβέρνηση. Δεν θα γίνουν αυξήσεις και προ διμήνου που έγινε η σχετική συζήτηση, το θέσαμε.

Τα εμπορικά κομμάτια, αυτά που κάνει η ΔΕΗ με το 1 ευρώ στα τιμολόγια και τα λοιπά, είναι δικά τους θέματα, δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση. Όμως, το ρεύμα αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση» είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή με νεότερη παρέμβασή του καλεί τη ΔΕΗ να πάρει πίσω τη χρέωση του ενός ευρώ στους έγχαρτους λογαριασμούς καθώς παραβιάζει τον κανονισμό προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ανεξάρτητη Αρχή η ΔΕΗ το κόστος αυτό το έχει μετακυλίσει και συνεπώς η χρέωση του 1 ευρώ συνιστά μονομερής αύξηση του τιμολογίου της.